Stelele pot capta planete liber-plutitoare… S-a demonstrat astfel, teoretic, existenţa planetei X!


Deşi Pământul şi vecinii săi planetari s-au născut cu Soare, un nou studiu spune că miliarde de stele din galaxia noastră au captat planete din adâncimile spaţiului, scrie site-ul Sciencemag.org. Această constatare poate explica prezenţa unor corpuri cereşti situate departe de sorii lor şi chiar sugerează că sistemul nostru solar ar putea avea o planetă care se ascunde dincolo de Pluto.

Planetele formează un disc de gaz şi praf, care orbitează o stea şi deci ele nu ar trebui să existe dincolo de marginea discului. Cu toate acestea, în ultimii ani astronomii au descoperit planete gigantice situate la mai mult de 100 unităţi astronomice (1 unitate astronomică = distanţa de la Soare la Pământ) faţă de stelele lor, mult mai departe decât este situată planeta pitică Pluto.

Astronomii Hagai Perets de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică din Cambridge, Massachusetts şi Thijs Kouwenhoven de la Institutul Kavli de Astronomie şi Astrofizică de la Universitatea din Beijing, China, spun că planetele îndepărtate pluteau odată libere în spaţiul ceresc, dar apoi au fost captate de anumite stele. Astfel de planete plutitoare libere apar atunci când alte planete le expulzează din casele lor, iar astronomii le pot detecta deoarece gravitaţia lor amplifică lumina stelelor. Aceste observaţii sugerează că planetele liber-plutitoare sunt aproximativ la fel de des întâlnite ca şi stelele.

Perets şi Kouwenhoven au efectuat simulări pe computer pentru a vedea ce se întâmplă atunci când un roi de stele conţine planete liber-plutitoare. Dacă numărul de planete liber-plutitoare egalează numărul de stele, atunci între 3% şi 6% din stele reuşesc captarea unei planete, iar unele stele reuşesc chiar două sau trei planete. Cele mai multe dintre planetele captate ajung să fie situate la sute sau mii de unităţi astronomice. În plus, cele mai multe din ele au orbite înclinate faţă de planetele indigene, iar jumătate dintre planetele captate au o mişcare retrogradă faţă de stea.

Cu cât o stea are o masă mai mare, cu atât gravitatea acesteia este mai mare şi există o şansă mai mare de a capta o planetă liber-plutitoare. Soarele nostru este mult mai masiv decât majoritatea altor stele. „Soarele în sine ar putea fi capturat o alta planetă”, spune Perets, care pune şansele unei astfel de captări de câteva procente.

P.S. Iată că şi oamenii de ştiinţă confirmă teoretic posibilitatea existenţei planetei X. Practic, probabil că şi NASA ştie de existenţa sa de cel puţin 30 de ani (https://www.lovendal.ro/wp52/planeta-x-si-steaua-mortii-au-fost-descoperite-inca-de-acum-30-de-ani-iar-noua-ni-s-a-ascuns-acest-lucru/). Atunci, de ce nu se anunţă oficial descoperirea sa? Are legătură cu 2012 sau cu teoria Nibiru?

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO