Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Liber Linteus: o mumie egipteană învelită într-un mesaj secret în limba etruscă

  •  
  •  
  •  
  •  

blankÎn 1848, Mihajlo Bari, oficial croat în cancelaria regală maghiară, a demisionat din funcția sa și a ales să călătorească în lume. În timp ce se afla în Alexandria, Egipt, Bari a decis să achiziționeze un suvenir, un sarcofag care conținea o mumie feminină. Când Bari s-a întors la casa sa din Viena, a așezat mumia în poziție verticală în colțul camerei sale de zi. Bari a luat învelișul de in al mumiei sale și l-a expus într-un dulap de sticlă separat.

Bari a murit în 1859, iar fratele său Ilija, preot în Slavonia, a primit mumia. Ilija, care avea puțin interes pentru mumii, a donat mumia Institutului de Stat din Croația, Slavonia și Dalmația (astăzi cunoscut sub numele de Muzeul Arheologic din Zagreb) în 1867.

blank
Mumia egipteană depusă la Muzeul Arheologic din Zagreb. Imagine: wikimedia.org (Commons Creative – free)

Nimeni nu observase până atunci inscripțiile enigmatice de pe învelişurile mumiei. Scrierile au fost descoperite abia după ce mumia a fost studiată de egiptologul german Heinrich Brugsch în 1867. Brugsch, presupunându-i că sunt hieroglife egiptene, nu a urmărit problema mai departe.

Un deceniu mai târziu, după o conversaţie cu un prieten, Brugsch şi-a dat seama că inscripțiile de pe învelişurile mumiei nu erau hieroglife egiptene, ci mai degrabă altceva. Ulterior s-a constatat că inscripțiile au fost scrise în etruscă – limba civilizației etrusce, în Italia, în regiunea veche a Etruriei (Toscana modernă plus vestul Umbriei și Emilia-Romagna, Veneto, Lombardia și Campania). Limba etruscă nu este încă înțeleasă complet nici astăzi.

Inscripţiile au primit numele de „Liber linteus” – fiind cel mai lung text etrusc cunoscut până acum. Rămâne în mare parte netradus din cauza lipsei de cunoștințe despre limba etruscă, deși cele câteva cuvinte care pot fi înțelese indică faptul că textul este cel mai probabil un calendar.

blankÎntrebarea care se pune este: ce căutau inscripţii etrusce pe o mumie egipteană? O teorie ar fi aceea că mumia aparţinea unui etrusc bogat care a scăpat în Egipt, fie în secolul al III-lea î.Hr., fie mai târziu.

Cultura romană timpurie a fost puternic influențată de etrusci. Alfabetul latin, de exemplu, este direct inspirat din cel etrusc. Același lucru este valabil și pentru arhitectură, religie și poate chiar organizare politică.


  •  
  •  
  •  
  •  
Orgoni Crystal

 

Lasă un comentariu