Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

De ce Hitler a interzis o carte a celebrului scriitor SF H.G. Wells, autorul „Maşinii timpului” şi a „Omului invizibil”?


H. G. Wells a fost un scriitor englez celebru pentru cărțile sale de ficțiune precum „Mașina timpului”, „Războiul lumilor”, „Omul invizibil”, „Primii oameni în Lună” și „Insula Doctorului Moreau”. Atât Wells cât și Jules Verne sunt recunoscuți ca părinții genului SF.

Una din cărţile mai puţin cunoscute ale lui H.G. Wells a fost „The Outline of History” / „Rezumatul istoriei”, în care autorul prezintă o istorie completă a vieţii şi a omenirii, de la începutul existenţei Terrei şi până la primul război mondial. Publicată în anul 1920, lucrarea a fost vândută în mai mult de 2 milioane de exemplare, a fost tradusă în multe limbi ale lumii și a avut un impact considerabil în predarea istoriei în instituțiile de învățământ superior.

Însă, această carte socială a fost pusă pe lista neagră a naziştilor, fiind interzisă în Germania în anii ’30-’40. De ce? Cu ce i-ar fi deranjat această carte pe Hitler şi pe acoliţii săi? Ei bine, pentru că H.G. Wells respingea cu fermitate orice teorii ale superiorității rasiale sau chiar civilizaționale, în contrast cu aberentele teorii ale naziştilor, care susţineau „superioritatea rasei ariene”.


Lasă un comentariu