Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Chipul diavolului cu un râs malefic, într-un nor pictat în bazilica Sf.Francisc din Assisi

103

blankUn chip al diavolului, vechi de sute de ani, a fost dezvăluit într-o frescă realizată de maestrul italian renascentist Giotto, scrie BBC. Istoricul de artă italian, Chiara Frugoni, a descoperit profilul diavolului în norii frescii pictate în Bazilica Sf.Francisc din Assisi. Faţa, cu nasul coroiat şi un zâmbet malefic, e greu de văzut de jos, din bazilică.

Întreaga frescă, ce prezintă moartea Sf. Francisc, datează din secolul al 13-lea. Giotto di Bondone este văzut drept unul dintre cei mai celebri artişti renascentişti timpurii. Frugoni spune că, până la această descoperire, primul artist care ar fi pictat un portret în nori este Andrea Mantegna (secolul 15), care, în pictura sa reprezentându-l pe Sf.Sebastian prezintă un nor în care apare un cavaler misterios.

Restauratorul-şef al bazilicii, Sergio Fusetti, crede că imaginea diavolului ar putea reprezenta o glumă pe care Giotto a făcut-o după ce s-a certat cu cineva.

P.S. Interesant e acest chip al diavolului ce apare ascuns în norii unei fresce din biserică! Ce caută el într-un loc atât de sfânt şi de înalt… Da, e adevărat că şi în mănăstirile româneşti (de exemplu Putna sau Humor) apar pictaţi diavoli pe pereţii exteriori ai bisericii, dar ei nu apar la înălţimea lui Dumnezeu, ci mai jos, în contextul prezentării unor scene din iad.

Orgoni Crystal