„Doctorul Apocalipsă” în economie crede că întreaga societate se va prăbuşi în 5-10 ani


Celebrul economist şi analist al tendinţelor mondiale, Marc Faber, supranumit şi „Doctorul Apocalipsă”, sugerează într-un interviu acordat postului CNBC în octombrie 2011 că această criză economică din lume nu prea are cale de rezolvare şi ea nu va putea fi decât întârziată pentru o anumită perioadă (luni sau ani de zile). Faber, care a avertizat încă înainte de anul 2008 că naţiunile lumii vor cădea datorită nivelului înalt al datoriilor acumulate, crede că hiperinflaţia este inevitabilă şi că, până la urmă, singura soluţie nu ar fi decât războiul.

Iată ce declară el: „Înainte de a ajunge la faliment, se vor tipări bani. Se vor tipări bani pentru a putea evita colapsul, dar nu o vor putea face la infinit, ci pe o perioadă de 5-10 ani. Aşadar, sfârşitul crizei va fi amânat până când naţiunile suverane ale lumii vor da faliment. Dar fiecare ban tipărit va avea şi consecinţe multiple, ca rate înalte ale inflaţiei”.

Atunci când în anul 2008 a început criza economică globală, mulţi au presupus că întreg sistemul va intra într-o anumită depresiune, va sta aşa un anumit timp şi apoi îşi va reveni singur într-un nou ciclu de creştere. Mai mult decât atât, s-au băgat sute şi sute de miliarde de dolari şi de euro în salvarea băncilor cu probleme şi în capitalizarea pieţelor financiare. Toate acestea însă n-au servit la nimic, căci se pare că criza s-a accentuat şi mai mult, iar nivelul datoriilor statelor suverane s-a accentuat şi mai mult.

Marea majoritate a naţiunilor lumii au mai multe datorii decât îşi pot permite şi nu există nicio posibilitate de rambursare a acestor datorii. Singura posibilitate imediată de acţiune sunt maşinaţiunile monetare, adică tipărirea de bani. Însă consecinţele vor fi drastice pentru omul de rând: scăderea drastică a nivelului său de trai. Viaţa de zi cu zi a omului va fi din ce în ce mai grea. Oamenii îşi vor putea permite cu mult mai puţine produse şi servicii. De ce? Pentru că, odată cu tipărirea de bani, preţurile vor creşte automat, iar veniturile oamenilor vor rămâne cel mult constante (dacă nu vor scădea).

Iată ce spune Marc Faber: „Ne aflăm într-o situaţie extrem de dificilă. Va fi afectată clasa de mijloc, prin scăderea nivelul de trai.”

Economistul crede că sistemul este complex şi este imposibil a prezice cu acurateţe când va colapsa; el o poate face şi în 30 de zile sau în câţiva ani.

Mai departe „doctorul Apocalipsă” crede că şi China va fi afectată crud de criză: „Dacă tipăreşti bani în SUA, aceasta nu înseamnă neapărat că problemele vor apărea în SUA. Pot apărea probleme în zonele vecine, să spunem în America Latină sau în Asia, sau în preţurile caselor de oriunde din lume. Sau, de exemplu, în China. Iar dacă China va colapsa şi ea într-o bună zi, ceea ce este inevitabil (nu mâine, dar poate în 3 luni sau 3 ani), consecinţele vor fi devastatoare pentru întreaga economie globală.”

Dacă vă îndoiţi de credibilitatea lui Faber, vă învit să citiţi ce spunea el în noiembrie 2009, atunci când în întreaga lume era optimistă că îşi va reveni din criză:

„Criza n-a rezolvat nimic. Din contra, ea e mai puţin transparentă decât era înainte. Cheltuielile guvernamentale cresc şi abuzurile care au stat la baza crizei au continuat. Cred că va mai fi o creştere, dar apoi întregul sistem va ajunge în colaps. Înainte ca acest lucru să se întâmple, guvernele vor continua să tipărească bani, lucru ce va duce la o rată înaltă de inflaţie, iar economia nu va mai răspunde la stimuli. Familia obişnuită va fi lovită, şi, pentru a distrage atenţia oamenilor, guvernele vor declanşa războaie. Oamenii mă întreabă: împotriva cui? Ei bine, guvernele vor inventa ele un duşman.”

Ce putem face, noi oamenii obişnuiţi? Mai în glumă, mai în serios, Faber ne dă următorul sfat: Concentraţi-vă atenţia către voi şi familia voastră. Cumpăraţi-vă o fermă îndepărtată, protejaţi-o cu garduri electrice, cu sârmă ghimpată, cu arme şi cu câini dobermani!

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock