Acum 2.000 de ani, un pod de aproape jumătate de kilometru s-a construit în doar 10 zile! În România cât ar dura?


Dacă ne să facem o mică istorie a podurilor, în preistorie, copacii prăbuşiţi din cauze naturale, care legau două maluri opuse pe deasupra unui pîrîu, erau folosiţi drept poduri. Copiind aceste construcţii naturale, omul primitiv a învăţat să unească malurile rîurilor şi pîraielor tăind copaci suficient de înalţi ca să poată acoperi distanţa, pe care îi transformau astfel în poduri. Însă primul pod adevărat, construit prin aranjarea unor butuci fixaţi laolaltă cu sfori, a fost cel ce lega malurile fluviului Eufrat în jurul anului 700 î.Hr., în Babilon; acest pod a rezistat timp de mai multe decenii.

Triburile indiene din America Centrală şi de Sud au construit poduri suspendate rudimentare, dar rezistente, acum aproximativ două milenii. Însă cei mai talentaţi constructori de poduri au fost romanii, talentaţi în privinţa proiectării arhitecturale şi buni ingineri, în anul 50 î.Hr., ei au legat malurile Rinului cu un pod de lemn de 420 de metri lungime, terminat la zece zile după ce Iulius Cezar a poruncit construirea sa!

Mulţi cred că oamenii din trecut erau extrem de înapoiaţi. Sunt şi eu curios, de exemplu în România, cât timp durează pentru construirea unui pod de aproape jumătate de kilometru lungime. Vă spun eu că nu 10 zile sigur…Poate 10 ani…


Lasă un comentariu