Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Val de curcubee duble în mai multe oraşe din România, în ultimele două zile! Ce se întâmplă?


Săptămâna aceasta (19 – 25 septembrie 2022) a fost una extrem de ciudată în România. Vremea s-a răcit şi, în multe părţi din ţară, a fost o situaţie meteo extrem de schimbătoare, de la oră la oră: nori, ploaie, soare şi iarăşi nori – situaţie care în mod popular o întâlnim în luna martie a fiecărui an, şi care este cunoscută şi sub numele de „Babele”.

Însă, în săptămâna aceasta, de care vorbim, în afară de „Babele”, am mai întâlnit şi două fenomene meteo bizare, ce nu sunt caracteristice sfârşitului de septembrie: ploi cu grindină şi curcubee duble. Ploile cu grindină apar, de obicei, în timpul verii, când după perioade de căldură mare, se formează cicloane de instabilitate atmosferică, ce provoacă furtuni cu averse însoţite cu descărcări electrice şi grindină. Însă, de exemplu, la Iaşi, pe 22 septembrie 2022 s-a înregistrat grindină! În condiţiile când temperatura exterioară nu era mai mare de 15 grade… Dacă ne uităm la istoricul precipitaţiilor cu grindină, acestea au avut loc ori primăvara foarte târziu (luna mai) sau în lunile de vară, dar nu şi la sfârşitul lui septembrie: Comuna Rucăr (13 august 1999), Brăila (7 iunie 1880), Iași (4 august 1950), București-Băneasa (18 iunie 1979), Oradea (31 iulie 1991), Dorohoi(4 mai 2019), Zalău (28 mai 2019).

Dar, şi mai ciudat e faptul că în mai multe localităţi din ţară s-au înregistrat joi şi vineri, după aversele de ploaie, curcubee duble! – un fenomen destul de rar. Astfel, joi, 22 septembrie, un curcubeu dublu a apărut la Iaşi, după o ploaie zdravană, aşa cum se poate vedea în fotografia de mai jos:

Curcubeu dublu in Iasi. Imagine: sursa privata

Vineri, 23 septembrie, curcubee duble s-au ivit şi la Bucureşti, dar şi la Ploieşti, mai multe fotografii cu acestea apărând pe reţelele de socializare, aşa cum se poate vedea mai jos:

Curcubeu dublu in Bucuresti. Imagine: Adrian Ionut Badea
Curcubeu dublu in Ploiesti. Imagine: Dobrescu Madalina

Oare e o simplă coincidenţă că au apărut aceste curcubee duble (un fenomen meteo rar) în mai multe oraşe din România, în doar două zile?


Lasă un comentariu