Misteriosul sunet de clopot, înregistrat pe Terra pe 11 noiembrie 2018, a fost cauzat de o gigantică erupţie vulcanică submarină?


În ianuarie 2019, scriam acest articol – Un mare mister: planeta noastră a sunat ca un clopot timp de 20 de minute, iar oamenii de ştiinţă nu ştiu de ce – în care arătam că pe Terra, pe 11 noiembrie 2018 s-a întâmplat un fenomen ciudat şi inexplicabil: instrumentele ştiinţifice au înregistrat unde seismice la mai mult de 15.000 de km depărtare. Potrivit rapoartelor, undele seismice au apărut la aproximativ 25 de km de țărmurile unei insule franceze situată între Africa și Madagascar – Mayotte.

Pe măsură ce undele se îndepărtau de insula Mayotte, senzorii seismici au început să fie activaţi în Zambia, Kenya și Etiopia. Dar nu s-au oprit acolo, deoarece au continuat să traverseze oceanele și, în cele din urmă, să fie înregistrate de oamenii de știință din Chile, Noua Zeelandă, Canada și chiar din Hawaii, la circa 15.000 de km depărtare. În mod ciudat, undele au făcut ca planeta noastră să sune ca un clopot pentru mai mult de 20 de minute.

Acum însă, conform unui articol de pe gizmodo.com, doi cercetători francezi de la Serviciul Geologic Francez şi de la Şcoală Normală Superioară Franceză au publicat o lucrare în care se indică posibilitatea ca straniul fenomen să fi fost cauzat de cea mai mare erupţie vulcanică submarină înregistrată vreodată. Iar magma care ar fi provocat undele seismice s-ar situa la 25 de km sub fundul mării.

Însă, există o problemă: undele seismice de înaltă frecvenţă şi repetate, înregistrate pe 11 noiembrie 2018, ar semăna mai degrabă cu cele ale unei activităţi industriale şi nu cele produse de vreo erupţie vulcanică submarină! Până la urmă, care e adevărul?