Pe 26 noiembrie 2019, la ora 04:54 dimineaţa, în Albania, la 21 de km de oraşul Durres, s-a produs un puternic cutremur de 6,4 grade pe scara Richter, producând nu doar pagube materiale, dar şi numeroase victime (zeci de morţi şi sute de răniţi). Dar, după acest cutremur puternic s-au mai produs şi alte replici (circa 500!!), ultima având magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter (deci şi acesta a fost un cutremur destul de puternic).
A doua zi, pe 27 noiembrie, Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC) şi Institutul de Geofizică al Statelor Unite (USGS) au anunțat producerea unui cutremur de 6 grade pe scara Richter, la o adâncime de 56 de km, între insulele Creta şi Kythira. Creta este cea mai sudică insulă greacă la Marea Egee, constituind una din provinciile Greciei. Deci este situată tot în zona Balcanilor, între Creta şi Albania nefiind decât 700 de km distanţă.
Şi, „bomboana pe colivă”, azi, pe 28 noiembrie 2019, în zona Vrancei, la ora 00:45 s-a produs un cutremur – e adevărat foarte slab, de doar 3,2 grade pe scara Richter, neputându-se compara cu celelate două cutremure descrise mai sus. Iar România, se ştie că face parte din zona Balcanilor…
Însă, altceva e curios – că într-o zonă de circa 1.000 de kilometri diametru s-au produs câteva cutremure puternice într-un interval de mai puţin de 48 de ore. Asta înseamnă că sunt probleme cu plăcile tectonice din zona Balcanilor? Sau e vorba de altceva, ceva mult mai înfiorător, faţă de care autorităţile păstrează secretul?