Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Ce s-ar întâmpla dacă Pământul ar fi plat şi nu o sferă!?


Imagine: prelucrare proprie

Pământul este o sferă. Acesta este un simplu fapt pe care oamenii îl cunosc de mii de ani, fiind confirmat în mod incontestabil de îndată ce Uniunea Sovietică a lansat primul satelit uman, satelitul Sputnik-1, în 1957, observând globul sferic.

Cu toate acestea, există unii oameni care insistă că Pământul este plat, semănând îndoieli cu privire la acest aspect de bază al realității. Dar, să presupunem prin absurd că Pământul ar fi cu adevărat plat, atunci el nu s-ar comporta ca planeta pe care o cunoaștem astăzi. De fapt, oamenii și orice vietate de pe Terra ar fi morţi acum.

Pentru ca un corp cosmic să aibă formă de disc (şi nu de sferă), el trebuie să se rotească foarte repede. Dar, acest lucru ar distruge planeta, prin ruperea ei în particule minuscule. În anii 1850, astronomul James Clerk Maxwell a arătat matematic că o formă solidă, asemănătoare unui disc, nu este o configurație stabilă în Cosmos, referindu-se la inelele lui Saturn. Cercetările lui Maxwell au prezis că inelele lui Saturn sunt create dintr-o mulțime de particule mici, neconectate; s-a dovedit a avea dreptate. Matematica lui Maxwell explică, de asemenea, de ce nu există discuri de dimensiuni planetare care să plutească în galaxie.

Pentru a aplatiza Pământul, fără a se învârti foarte repede, ar fi avea nevoie de o magie. În orice caz, un Pământ plat n-ar dura mult timp. În câteva ore, forța gravitației ar apăsa planeta înapoi într-un sferoid. Gravitaţia trage în egală măsură din toate părțile, ceea ce explică de ce planetele sunt sfere. Aşadar, un Pământ asemănător unui disc solid (deci plat), nu este posibil în condițiile reale de gravitație, așa cum a arătat matematica lui Maxwell.

Și, dacă n-ar mai fi gravitaţie, atunci s-ar întâmpla următoarele lucruri: atmosfera ar dispărea (pentru că ea este ținută prin gravitație), mareele ar dispărea, Luna s-ar pierde în spaţiul cosmic (întrucât ea este ţinută prin gravitaţie). Dar, şi mai important, gravitaţia este, de asemenea, responsabilă pentru structura stratificată a Pământului, materialele cele mai dense fiind scufundate în miez, materiale mai puţin dense alcătuind mantaua, iar cele mai ușoare formând crusta. Fără această structură stratificată, planeta s-ar comporta mult diferit. Nucleul exterior lichid al Pământului, de exemplu, acționează ca un magnet uriaș, dinamic, care creează câmpul magnetic al planetei. Câmpul magnetic ajută la protejarea atmosferei planetei de vântul solar, cel care a distrus atmosfera lui Marte, după ce câmpul magnetic al „planetei roşii” s-a stricat în urmă cu 4 miliarde de ani. Aşadar, fără câmp magnetic, Pământul ar fi la fel de lipsit de viaţă ca planeta Marte.

Dacă Pământul ar fi plat, tectonica plăcilor – mișcarea plăcilor rigide care alcătuiesc scoarța planetei – nu ar funcționa.

Aşadar, dacă Pământul ar fi cu adevărat plat, ar însemna că nimeni nu ar mai putea trăi pe Terra, nici măcar adepţii teoriei Pământului plat…