Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

În Israel a fost descoperită statueta „Gânditorului”: există vreo legătură cu celebrul „Gânditor de la Hamangia” din România?


ganditorul-din-israelUn vas de ceramică care poartă sculptura unei figuri meditative a fost găsit în orașul israelian Yehud. Vasul datează de aproximativ 4.000 de ani, potrivit Autorității de Antichități a Israelului (IAA). Arheologii au găsit artefactul în timpul săpăturilor făcute pentru dezvoltarea unui nou complex rezidenţial.

„Se pare că la început a fost creat vasul, care este tipic perioadei, și după aceea s-a adăugat sculptura unică, ceva ce n-a mai fost descoperit în cercetările anterioare”, a declarat Gilad Itach, şeful arheologilor de la IAA.

Vasul neobișnuit are aproximativ 18 cm înălţime. Recipientul în sine are o formă ovală alungită, în timp ce figura de deasupra vasului se află cu un braț sprijinit pe genunchi, iar celălalt braţ se sprijină de bărbia ei. „Nivelul de precizie și atenție la detalii în crearea acestei sculpturi vechi de 4.000 de ani este extrem de impresionant”, a mai adăugat Itach.

Sursa: livescience.com

P.S. Articolul original din „Live Science” ne vorbeşte despre acest artefact uluitor, fiind numit ca şi „Gânditorul”. Bineînţeles că imediat mi-am adus aminte de „Gânditorul de la Hamangia” (vedeţi poza de la final), un artefact la fel de uluitor descoperit pe teritoriul judeţului Constanţa, care prezintă statueta unui bărbat în poziție șezută şi care se sprijină cu ambele braţe de bărbie. Există oare vreo legătură între aceste două artefacte?

ganditorul-de-la-hamangia-1