Un om de ştiinţă celebru prezice cum va arăta viitorul: calculatoarele vor dispărea, ne vom putea „uploada” visele şi gândurile pe Internet, iar copiii vor putea fi „proiectaţi” în laboratoare automatizate!


?????????????????????????????????????????????????????????????Este posibil să se prezică cum va arăta viitorul și modul în care tehnologia va forma viețile noastre de zi cu zi? Ce fel de criterii științifice ar trebui să fie utilizate atunci când vom încerca să facem previziuni în ceea ce privește viitorul? Celebrul Michiu Kaku, profesor de fizică teoretică la New York, ne vorbeşte despre câteva lucruri care le putem aștepta în viitor: calculatoare controlate de minte, cibermedicină precum şi altele. Într-un articol publicat de „Herald Tribune”, Kaku ne arată câteva descoperiri tehnologice uimitoare pe care le putem vedea din viitorul apropiat.

1) Calculatoarele clasice de azi vor dispărea – în conformitate cu Legea lui Moore, puterea calculatoarelor se dublează la fiecare 18 luni. Calculatoarele, aşa cum le știm acum, vor dispărea; ele vor fi peste tot și nicăieri, omniprezente, dar ascunse, la fel ca electricitatea şi apa.

2) „Realitatea amplificată” va face parte din realitatea noastră de zi cu zi – vă amintiţi de filmul „Matrix”, în care informațiile virtuale ajutau la realitatea fizică de zi cu zi? Astfel de lucruri nu vor fi întotdeauna lucruri ce aparţin de science-fiction. Internetul va fi accesibil prin lentilele de contact, biografiile vor apărea pe fețele oamenilor în timp ce vom vorbi cu aceştia și vom vedea „subtitrări” dacă aceşti oameni vorbesc o limbă străină. Aceste obiective ar putea revoluționa viața tuturor.

3) Calculatoarele şi Internetul vor fi controlate cu ajutorul minţii. În deceniile care vor urma, vom controla calculatoarele cu mintea, şi nu cu mouse-ul sau degetele. Ca și în science-fiction, prin intermediul Internetului, vom fi capabili să experimentăm telepatia și telekinezia, să încărcăm amintiri, să ne trimitem emoțiile prin Internet, să ne înregistrăm gândurile și chiar visele. Acest lucruri ar putea avea un impact social enorm; în cazul în care amintirile ar fi încărcate, șomerii ar putea fi recalificaţi într-o zi pentru a învăța noi abilități, elevii ar putea să ia cursuri în timp ce dorm, iar filmele ar putea oferi emoţii, sentimente, senzaţii şi amintiri, nu doar imagini și sunet.

4) Capitalismul va fi perfecționat. În viitor ne vom îndrepta spre un „capitalism perfect”, atunci când legile cererii și ofertei vor deveni exacte, toată lumea cunoscând totul despre un produs, serviciu sau client. Vom ști exact când curba de ofertă va întâlni curba cererii, ceea ce va face piaţa mult mai eficientă. Astăzi, industria muzicală şi mass-media au intrat în era digitizării; în următorul deceniu, educația, medicina și transportul vor face această schimbare.

5) Roboții vor deveni un lucru banal. După mai multe starturi false, inteligența artificială va intra încet în viața noastră de zi cu zi. „Robotul-doctor” sau „robotul-avocat” vor oferi în curând sfaturi medicale sau juridice, de încredere, în orice moment al zilei, într-un limbaj foarte simplu. Cum transportul va deveni digitizat în următorul deceniu, vom vedea maşini fără şofer, ghidate de GPS-uri și radare. „Accidentele de trafic” și „blocajele de trafic” vor deveni lucruri arhaice; astfel, mii de vieţi vor fi salvate în fiecare an. Roboţii se vor transforma în asistente medicale, menajere, bucătari sau muzicieni.

6) Părinții îşi vor putea proiecta copiii care îi vor naşte. În câteva decenii părinții vor avea posibilitatea de a alege mai multe caracteristici genetice ale copiilor lor. Genele noastre vor fi ordonate și înregistrate la un cost de mai putin de 100 de dolari. Multe gene deteriorate și disfuncționale în genomul nostru vor putea fi vindecate cu ajutorul terapiei genetice; acest lucru va ridica însă o dezbatere etică viguroasă despre cât de departe pentru a împinge această tehnologie.

7) Cibermedicina va putea prelungi viaţa. Procesul de îmbătrânire poate fi încetinit. Știm acum aproximativ de ce îmbătrânirea apare: acumularea de erori, la nivel genetic și celular. Durata noastră de viață ar putea fi prelungită dacă putem repara mecanismele de erori găsite în mod natural în celule. În același timp, o serie de senzori, analizatoare ale ADN-ului, plasaţi în toaletele noastre și în oglinzile de baie, pot detecta urmele celulelor ​​de cancer, înainte de a se forma tumorile. Computerele-tomograf sau RMN-urile pot fi miniaturizate la dimensiunea unor telefoane mobile, devenind asemănătoare cu „tricorderele” din „Star Trek”, fiind capabile de a analiza bolile cu o simplă scanare peste corp.

Oare vom ajunge la un astfel de viitor? E posibil… căci, așa cum a spus odată Winston Churchill „imperiile viitorului sunt imperiile minții”.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO