Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Ce fac laureaţii premiului Nobel cu banii care îi primesc?

78

premiul NobelPrecum se ştie, premiul Nobel reprezintă recunoaşterea absolută a meritelor oamenilor de ştiinţă şi de cultură pentru rezultatele obţinute în domeniul lor de activitate. În afară de marele prestigiu obţinut, laureaţii acestui premiu, îşi umplu buzunarele şi cu o sumă considerabilă de bani, care e în valoare de circa 1 milion de dolari.

Oare ce fac laureaţii cu sumele care li se oferă? De fapt, nu există vreo modalitate, bună sau rea, de a dispune de  mărimea sumei, nu există reguli morale în legătură cu folosirea unui asemenea venit. Fiecare laureat are propriile sale necesităţi şi exigenţe şi nu trebuie luată în serios butada lansată de Bernard Shaw, când a primit Premiul Nobel, la vârsta de şaizeci şi nouă de ani: „Banii aceştia sunt un colac de salvare aruncat unui înotător care a ajuns la ţărm”.

Dacă un important număr de laureaţi au pus aceşti bani în serviciul unor cauze nobile, un număr tot atât de mare au preferat să-şi folosească banii pentru ei. Albert Einstein nu şi-a păstrat cecul: cu consimţământul celei de-a doua soţii, Elsa, care-i era şi verişoară, a oferit jumătate din sumă primei soţii, Milena, pentru devotamentul dovedit în primii săi ani de luptă; cealaltă jumătate a donat-o în folosul unor opere de caritate din Berlin. Romain Rolland a oferit întreaga sumă unor organizaţii pacifiste. Rabindranath Tagore a dăruit toţi banii şcolii internaţionale din India. În schimb, Selma Lagerlof a răscumpărat casa strămoşească, iar Pierre şi Marie Curie şi-au instalat o nouă cameră de baie şi au părăsit învăţâmântul.

Orgoni Crystal