Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Un nou studiu şocant al fizicienilor arată că găurile negre, aşa cum noi ni le-am imaginat până acum, sunt doar o hologramă! Gaura neagră ar putea fi una bidimensională, şi nu tridimensională…


gaura neagraLucrurile despre care ştim cu adevărat cel mai puţin în acest Univers sunt găurile negre. Noi nu le putem vedea pentru că nici măcar lumina nu poate scăpa atracţiei lor gravitaționale; nu avem nicio idee despre ele, adică din ce sunt făcute, iar tot ce ajunge într-o gaură neagră, e mort.

Fizicienii nici măcar nu se pot pune de acord dacă găurile negre sunt nişte „monştri” masivi, tridimensionali sau doar suprafețe bidimensionale, care sunt proiectate în 3D, la fel ca o hologramă. Dar sunt găurile negre doar nişte holograme? Un nou studiu arată faptul că aceste enigme gigantice ale Universului nu sunt altceva decât… iluzii optice!

Fizicianul Leonard Susskind a demonstrat în anii 1990 că, matematic vorbind, Universul are nevoie de doar două dimensiuni – nu trei – pentru ca legile fizicii și gravitaţia să funcţioneze așa cum ar trebui. Pentru noi, însă, totul apare ca o imagine tridimensională a două procese dimensionale proiectate pe un orizont cosmic imens. Acest lucru ar putea părea ca un paradox, dar ar putea rezolva, de fapt, unele contradicții mari între teoria relativității și a mecanicii cuantice a lui Einstein, adică nimic nu poate scăpa de o gaură neagră, dar materia nu poate fi distrusă complet.

Fizicienii au sugerat că motivul pentru care nu ne putem da seama ce se întâmplă odată ce se trece de orizontul evenimentului într-o gaură neagră se datorează faptului că nu există niciun „interior”. O echipă condusă de fizicianul Daniele Pranzetti de la Institutul Max Planck pentru Fizică teoretică din Germania a venit acum cu o nouă estimare pentru cantitatea de entropie prezentă într-o gaură neagră, iar calculele lor susțin acest scenariu. „Noi am fost capabili de a utiliza un model mai complet în comparație cu ceea ce s-a făcut în trecut și de a obține un rezultat mult mai realist și robust”, a declarat Pranzetti.

Cercetătorii s-au concentrat asupra entropiei – o proprietate fizică care codifică modul în care ceva se ordonează. Stephen Hawking a sugerat în trecut că entropia unei găuri negre trebuie să fie proporțională cu suprafața sa, dar nu și cu volumul său, iar această idee a stimulat posibilitatea ca găurile negre să fie holografice.

Pentru un nou mod de gândire cu privire la această problemă, Pranzetti si colegii săi au folosit o abordare teoretică numită „gravitaţia buclei cuantice”, pentru a explica un concept cunoscut sub numele de gravitaţie cuantică. În fizica teoretică, gravitația cuantică descrie forța gravitației în conformitate cu principiile mecanicii cuantice, spunând că țesătura de spațiu-timp este alcătuită din particule mici cunoscute sub numele de „cuante” – „atomii” spațiului-timp. O colecţie a acestor cuante sunt cunoscute sub numele de „condensate”, iar echipa a constatat că, la fel cum mai mulţi atomi formează moleculele de apă, şi o gaură neagră alcătuită din aceste condensate ar avea toate aceleași proprietăți, iar comportamentul lor colectiv și impactul lor gravitațional ar putea fi determinat prin studierea proprietăților a doar unui atom. Asta înseamnă că, deşi noi nu putem vedea sau măsura ceea ce este dincolo de orizontul unei găuri negre – adică entropia – lucrul acesta nu mai contează cu adevărat, dacă toate proprietățile colective ale tuturor „atomilor” pot fi măsurate în doar într-un singur atom.

Deci, ce înseamnă asta pentru ipoteza găurii negre holograme? Ei bine, o gaură neagră este asemenea unui coș de baschet tridimensional; inelul coşului este orizontul evenimentului, iar plasa este gaura în care toată materia cade și dispare. Împingeţi plasa coşului în sus, în inel, pentru a crea un cerc plat, bidimensional şi apoi imaginaţi-vă că tot acest mecanism e făcut din apă. Acum, tot ce măsurați în inel poate fi aplicat la ceea ce este în plasă.

Aşadar, Pranzetti și echipa sa au acum un model concret pentru a arăta că natura 3D a găurilor negre ar putea fi doar o iluzie; toate informațiile dintr-o gaură neagră ar putea fi, teoretic, conținute pe o suprafață cu două dimensiuni, fără a fi nevoie pentru o „gaură” reală sau un interior.


Lasă un comentariu