Din secretele zeului Enki, posibilul “creator” al oamenilor

 • 406
 •  
 •  
 •  
  406
  Shares

Enki (“En” Domnul, “ki” Pământul) este unul dintre cei mai importanți zei ai culturii Mesopotamiei. El este zeul înțelepciunii, al magiei, al construcției, al artelor și al creației. Enki a fost interpretat ca “Domnul Pământului”; el a fost fratele vitreg al zeului Enlil, fiul lui Anu (An).

Misiunea sa unică a fost aceea de a-i crea pe oameni și de a încuraja alte zeități să creadă în ei. Enki a fost, de asemenea, patronul originar al orașului antic Eridu, influența lui răspândindu-se în în toată Mesopotamia, precum și la canaaniți şi hetiți. Interesant este faptul că Enki a fost asociat cu grupul sudic de constelații de stele denumit “Ea”, dar și cu constelația Pegasus, o constelație aflată în nord.

Uneori în timpul celui de-al doilea mileniu î.Hr., Enki a fost asociat cu numărul “40”, numit și “numărul său sacru”. Enki este creatorul omenirii – în conformitate cu ceea ce se spune legenda epică Acadia din Atrahasis – doar pentru ca zeii să nu mai muncească. Enki s-a folosit de hominizii existenţi, pe care el le-a manipulat genetic, astfel încât să răspundă nevoilor zeilor. Mai târziu, Enki este considerat ca “salvator al omenirii”, deoarece l-a avertizat pe Ziusudra de inundații universale.

Inundația universală a fost adusă asupra omenirii de către Enlil, “Domnul cerului”. În adunarea divină, care s-a îngrijorat de proliferarea excesivă a rasei umane și de comportamentul ei neobișnuit, Enlil a propus să se pună capăt umanității. Enlil a reușit să-i convingă pe ceilalți zei să autorizeze exterminarea umanității. Această legendă a dat probabil naștere la relatarea biblică a lui Noe și a inundațiilor universale.

De asemenea, Enki a fost maestrul creator al Pământului, zeul înțelepciunii și al tuturor magilor. Enki a fost păzitorul puterilor divine, care au fost numite “Me”, adică darurile civilizației. Imaginea lui Enki era cea a unui șarpe dublu încolăcit sau Caduceus, care a devenit ulterior simbolul medicinii.

Enki a creat primii șapte înțelepți sau “Abgallu” (“Ab” = apă, “Gal” = mare, “Lu” = Om); primul om creat a fost Adapa, care a fost mai târziu şi consilier al regelui Eridu.

Templul principal al lui Enki a fost numit E-abzu, adică “templu abzu”. Acesta era înconjurat de mlaștinile din Eufrat, lângă vechiul litoral al Golfului Persic, în orașul antic Eridu. Este considerat primul templu cunoscut care a fost construit în sudul Iraq-ului. Patru excavații arheologice separate de la Eridu au demonstrat existența unui altar datând din cea mai veche perioadă cunoscută, acum mai mult de 6.500 de ani. În următorii 4.500 de ani, templul a fost extins de 18 ori, până când a fost abandonat în perioada persană.


 • 406
 •  
 •  
 •  
  406
  Shares

Lasă un comentariu