Fizicienii cred că există un univers paralel, unde timpul curge invers faţă de timpul nostru: adică, de la viitor în trecut!


univers paralel 9Deși trăim într-o anumită direcție – cu toții îmbătrânim – pentru că avem înregistrări ale trecutului, dar nu şi ale viitorului, nu e nimic în legile fizicii care să ne spună că timpul trebuie doar să înainteze (adică, să meargă din trecut/prezent în viitor). În încercarea de a rezolva acest puzzle (de ce timpul se mișcă într-o direcție definită), mai mulți fizicieni au stabilit că entropia (nivelul de dezordine moleculară dintr-un sistem), creşte în mod continuu. Dar, două grupuri separate de fizicieni proeminenți lucrează la modele pentru a examina condițiile inițiale care au putut crea „săgeata timpului”, iar ambele grupuri au ajuns la concluzia că timpul se mișcă în două direcții diferite.

În cazul în care Big Bang-ul a creat Universul nostru, fizicienii cred că acesta a creat şi un Univers în oglindă (inversat), unde timpul se mișcă în direcția opusă. Din punctul nostru de vedere, timpul din universul paralel se mișcă înapoi. Oricine ar trăi în universul paralel ar percepe că timpul din Universul nostru se mișcă înapoi.

Primul model a fost publicat în urmă cu aproape 1 an în „Physical Review Letters”, de o echipă de fizicieni formată din Julian Barbour, Tim Koslowski și Flavio Mercati. Fizicienii au creat un model în care particulele, înainte de a se extinde spre exterior, au un moment denumit „punctul Janus”, după zeul roman cu două capete. „Timpul nu este ceva preexistent”, spune Barbour. „Direcţia și curgerea timpului am dedus-o din ceea ce se întâmplă în Univers. Când privim lucrurile așa, e firesc să spunem că timpul începe în punctul central și curge în direcția opusă”.

Barbour compară punctele Janus cu momentul în care un râu se desparte în două și curge în direcții opuse. „Este un lucru simplu”, spune el. „Începi de la punctul central Janus, acolo unde mişcarea este haotică,  dar apoi în ambele direcții obții o structură formată. În cazul în care teoria este corectă, atunci există un alt Univers, de cealaltă parte a Big Bang-ului, în care experiența timpului este opusă nouă”.

Dar, deși timpul ar putea curge în direcții diferite, asta nu înseamnă că am putea vreodată experimenta inversul timpului. „Suntem într-o parte a punctului Janus”, spune fizicianul Mercati. „Pe o parte, avem săgeata timpului și nu o putem experimenta pe celălaltă. Totul e în trecut”. ”

Acum se află în desfăşurare un al doilea studiu, a doi fizicieni, Sean Carroll de la California Institute of Technology din Pasadena și Alan Guth de la MIT; cei doi au creat un model de particule similar, care arată că timpul se mișcă în două direcții diferite, în două universuri paralele, începând cu Big Bang. Modelul lor este nepublicat în prezent, dar fizicienii spun că este chiar mai simplicat decât teoria lui Barbour, deoarece se bazează doar pe entropie. Dar, se pare că au ajuns la aceeaşi concluzie: şi anume faptul că Big Bang-ul face ca entropia să se îndrepte spre două direcţii diferite, în două universuri diferite: „Noi numim asta săgeata cu două capete de timp”, a declarat Guth. „Pentru că legile fizicii sunt invariabile, vedem acelaşi lucru în alte direcţii”.

Sursa: qz.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO