O enigmă a strămoşilor noştri: dacii se trăgeau din celţi!?


Una dintre cele mai mari enigme ale istoriei noastre este originea poporului dac. Au fost propuse o mulţime de ipoteze, dar una dintre cele mai interesante este aceea că dacii s-ar trage din… celţi! Iar această ipoteză a fost susţinută în secolul al XIX-lea de mai mulţi istorici români, cum ar fi Ioan Maiorescu şi Obedenaru.

Celţii trăiau în antichitate în centrul şi vestul Europei şi au fost unul dintre popoarele însemnate ale lumii antice. În mileniul I î.Hr., celţii ocupau un teritoriu reprezentat astăzi de centrul şi sudul Franţei (denumită Galia), de Germania şi nordul Italiei. Se învecinau la nord cu germanii, la est cu tracii, la sud cu popoarele italice şi cu grecii din coloniile greceşti.

Argumentul principal al partizanilor acestei teorii este acela că celţii au rătăcit si prin estul Europei, strămutându-se până în Asia, unde au alcătuit „poporul Galaţilor”. Deşi acest fapt este netăgăduit, el nu este îndestulător pentru a dovedi originea celtică a popoarelor de la Dunăre.

Cât despre apropierile lingvistice dintre limba vechilor daci şi limba celţilor, se invocă următoarele analogii: oraşul Deva cu Devonshire din Anglia, Timişul cu Tamisa (râul care trece prin Londra), Galaţi, oraşul de pe Dunăre, cu poporul Galaţilor din Asia şi aşa mai departe. Tot ca argumente în sprijinul acestei teorii sunt identităţile de schimbări fonetice ce s-ar observa între limbile celtice şi limba română, ca de exemplu prefacerea lui c latin în p, sau a lui f în h.

Însă, dovezile arheologice arată că existau influenţe reciproce între dacii şi celţii care locuiau în Europa Centrală şi de Est cu multă vreme înainte ca aceste relaţii să fi fost pomenite în izvoarele scrise. Unii au mers până acolo încât au afirmat că, de fapt, procesul de diferenţiere etnică între triburile dacice şi cele ale tracilor a fost accelerat în mare măsură de influenţa celtică.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO