Biblioteca lui Ashurbanipal – cea mai veche bibliotecă din lume, de peste 2.500 de ani!


Imagine: wikimedia.org (Commons Creative – free)

În secolul al VII-lea î.Hr., Ashurbanipal – marele rege al Noului Imperiu Asirian – a construit Biblioteca Regală Ashurbanipal, pentru a păstra documente pe care le-a adunat din diverse domenii. Această bibliotecă ne oferă o nouă perspectivă asupra vieții din Orientul Apropiat antic.

Biblioteca Regală este uneori descrisă drept „prima bibliotecă din lume” sau „cea mai veche bibliotecă regală existentă până în prezent”. Arheologii au descoperit biblioteca în timpul unei săpături în orașul antic Ninive, astăzi în regiunea Kuyunjik din Irak. Ninive a fost capitala Noului Imperiu Asirian în timpul domniei regelui Ashurbanipal, așa că oamenii foloseau numele regelui pentru a denumi biblioteca.

Biblioteca Regală Ashurbanipal adăpostește zeci de mii de tăblițe de lut, sau tăblițe de lut care conțin texte cuneiforme, cel mai vechi sistem de scriere din istoria omenirii inventat de sumerieni. Asurbanipal a fost ultimul mare rege al Noului Imperiu Asirian, domnind între anii 668 și 627 î.Hr. În această perioadă, Noul Imperiu Asirian a cunoscut cea mai mare expansiune teritorială, cuprinzând Babilonul, Persia, Siria și Egiptul. Ashurbanipal a condus țara cu dreptate, fiind un rege faimos și popular. Cu toate acestea, el este cunoscut și pentru cruzimea sa atunci când avea de-a face cu inamicii.

De la o vârstă fragedă, Ashurbanipal a fost pasionat de cercetarea academică. Drept urmare, a putut să citească și să scrie fluent atât în ​​limba akkad, cât și în limba sumeriană, dobândind cunoștințe aprofundate în diferite domenii ale cunoașterii, în special matematică și divinație (metoda de prezicere a viitorului). Poate din această cauză, Ashurbanipal și-a construit propria bibliotecă regală.

Potrivit documentelor persane și armene, Alexandru cel Mare a văzut Biblioteca Regală Ashurbanipal când a vizitat Ninive. Inspirat de aceasta, Alexandru cel Mare a vrut să caute și să adune toate lucrările țărilor pe care le-a cucerit, să le traducă în greacă și să le depoziteze într-o bibliotecă mare a sa. Deși regele Regatului Macedoniei nu a trăit suficient pentru a-și îndeplini acest vis, Ptolemeu – unul dintre generalii lui Alexandru desemnați să guverneze Egiptul – a înființat în același scop celebra Bibliotecă din Alexandria.

Sir Austen Henry Layard, un arheolog englez, a descoperit rămășițele Bibliotecii Regale Ashurbanipal în anii 1850, când a fost implicat în excavarea orașului antic Ninive. Biblioteca este formată din două camere mici situate în interiorul palatului regal al lui Ashurbandipal, cu dimensiunile de 8 metri × 6 metri și 7 metri × 6 metri. În afara încăperii se află un basorelief imens cu o imagine a zeității peștilor Dagon stând de pază.

În timpul săpăturii, echipa a găsit în bibliotecă un total de peste 30.000 de tăblițe de lut. În prezent, majoritatea acestor artefacte sunt expuse la British Museum.

Biblioteca Regală Ashurbanipal joacă un rol important din multe motive. În primul rând, numărul mare de tăblițe și fragmente de lut descoperite a făcut din biblioteca personală a regelui Ashurbanipal una dintre cele mai mari colecții de texte din antichitate. În plus, conținutul materialelor este destul de divers, acoperind multe subiecte diferite precum medicină, mitologie, istorie, religie, magie, știință, poezie și geografie. Drept urmare, oamenii de știință au reușit să pătrundă în Orientul Apropiat în urmă cu mai bine de 2.600 de ani. Cel mai faimos document al bibliotecii este o versiune a operei epice Ghilgameș – una dintre cele mai vechi opere literare din istoria omenirii.

Regele Ashurbanipal a trimis cărturari în fiecare colț al Noului Imperiu Asirian pentru a colecta texte antice. A angajat chiar savanți să copieze lucrări babiloniene pentru a-și îmbogăți biblioteca. În anul 612 î.Hr., babilonienii şi sciții au atacat și distrus orașul Ninive din Noul Imperiu Asirian. Se crede că în timpul incendierii palatului lui Ashurbandipal, incendiul a devastat biblioteca, făcând să dispară multe documente pe piele de animale, lemn, papirus și ceară.

Înainte de a explora Biblioteca Regală Ashurbanipal , tot ce știam despre Noul Imperiu Asirian provenea din poveștile consemnate în Biblie sau din scrierile istoricilor antici. Studiind conținutul a zeci de mii de tăblițe de lut, putem afla detalii despre viața asirienilor prin propria lor narațiune.


Lasă un comentariu