Mappa Mundi: o hartă veche de peste 700 de ani, în care găsim oraşe legendare, oameni monstruoşi şi creaturi mitice


Ascunsă sub podeaua unei catedrale engleze, oamenii de ştiinţă au scos la lumină o hartă a lumii, scrisă pe piele de vițel. Harta, acum cunoscută sub numele de „Hereford Mappa Mundi”, se pare că datează din 1285. Pe ea găsim reprezentate mai multe oraşe şi localităţi, dar şi mai mult de 500 de desene, care ilustrează evenimente biblice, plante exotice, animale, creaturi ciudate și mituri clasice. Mai mult decât o hartă, „Mappa Mundi” rămâne una dintre cele mai mari lucrări de artă din epoca medievală.

Unii sugerează că „Mappa Mundi” ar putea chiar să dețină indicii despre locațiile pierdute din Biblie, cum ar fi locul Arcii lui Noe sau a Grădinii Edenului.

Imaginile reflectă înțelegerea medievală a lumii din acele vremuri, inclusiv universul necunoscut al supranaturalului, evidențiind nu numai lumea oamenilor, orașelor și mărilor, dar şi creaturi mitice îngrozitoare și culturi ciudate ale unor ținuturi îndepărtate. Harta nu putea fi folosită ca şi instrument de navigație, ci a fost doar un compendiu artistic.

Lumea este reprezentată într-un cerc, iar Ierusalimul se află în centrul ei, o temă comună în cartografierea medievală. Continentele reprezentate sunt Asia, Africa, Europa, precum și Marea Mediterană; aproximativ 420 de orașe sunt reprezentate pe hartă, precum Roma și Paris.

Chiar și tabăra lui Alexandru cel Mare este ilustrată pe hartă, despre care se spune că lupta împotriva „răului distructiv al fiilor lui Cain”. Foarte interesant îl reprezintă faptul că, în conformitate cu o lucrare a teologiei evreieşti, de origine ocultă, “Targum Pseudo-Jonathan”, Eva a avut o relaţie adulteră cu „şarpele biblic” (Lucifer), dând naştere lui Cain, care era astfel fiul lui Lucifer. Cain a avut mai mulţi moştenitori, creând astfel o rasă de oameni luciferici.

Iisus se găsește chiar în partea de sus a hărții, subliniind semnificația și importanța sa în credința creștină. În dreapta şi în stânga Sa sunt reprezentate iadul şi raiul. 15 povești biblice sunt ilustrate în Mappa Mundi. Grădina Edenului, Adam, Eva şi un şarpe se află în partea de sus a hărţii. Edenul este înconjurat de un inel de foc, ceea ce înseamnă că este în afara limitelor umane. O arcă plină de creaturi animale, în mijlocul cărora se află un bărbat reprezintă povestea Arcii lui Noe. Cea mai mare clădire de pe hartă este „Turnul Babel”, şi el, de asemenea, o poveste biblică.

Multe creaturi naturale și legendare (33) se găsesc în Hereford Mappa Mundi. Ca de exemplu, animale mai puțin cunoscute de europeni medievali, cum ar fi cămilele sau elefanții, au fost desenate pe hartă. Dar nu numai animale reale, ci şi legendare sunt reprezentate aici. Astfel, este reprezentat unicornul, ce avea reputaţia de a fi suficient de puternic pentru a lupta împotriva elefanților, dar putea fi îmblânzit de femei tinere inocente.

De asemenea, şi specii umane mitologice îşi găsesc reprezentarea aici. Ca de exemplu Blemmye, o rasă războinică de oameni, fără capete și cu trăsături faciale în piept. Locuitori periculoși ai peşterilor (troglodiți) din Africa sunt reprezentaţi pe hartă. Troglodiţii sunt creaturi umane foarte rapide, care sar pe spatele animalelor sălbatice, pentru a-i prinde.

Hereford Mappa Mundi a supraviețuit 700 de ani, păstrând și ilustrând credințele, cunoștințele și tradițiile Europei medievale. Rămâne una dintre cele mai semnificative hărți istorice din lume. Ea poate fi consultată AICI.