La dărâmarea lui Ceauşescu, a pus umărul şi George Soros? Ce rol a avut organizaţia sa, „International Management Center”, de la Budapesta?


În 1988, cu un an înainte de căderea comunismului şi a lui Ceauşescu, noua administraţie prezidenţială de la Washington (cea a lui George Bush Sr.) îşi propune, alături de autorităţile comuniste reformiste de la Budapesta, discreditarea şi dărâmarea regimului stalinist a lui Ceauşescu. Colaborarea SUA – Ungaria devine mai strânsă ca niciodată (nu degeaba primul restaurant american McDonald’s apare la Budapesta în 1988).

Pe 20 octombrie 1988, secretarul de stat adjunct american, John Whitehead, ia poziţie faţă de proiectul de modernizare lansat de Ceauşescu, „sistematizarea“, adică distrugerea satelor şi a locuinţelor tradiţionale, pentru a le înlocui cu blocuri de un confort minimalist, prost construite, cu o arhitectură hidoasă.

Whitehead nu a vorbit la Washington, ci la Budapesta; alegerea nu este întâmplătoare. Responsabilul american va ataca iniţiativele lui Ceauşescu aflându-se în Ungaria, care evolua deja spre un comunism reformator. Declaraţiile sale sunt publicate într-un cotidian maghiar! „Consider că este o violare deosebit de gravă a drepturilor omului să ceri unor oameni să-şi părăsească locuinţele şi să-i pui să asiste la distrugerea propriilor case.“

La Budapesta, ambasadorul Statelor Unite, Mark Palmer, desfăşoară o activitate interesantă. El se ocupă deja de schimbul de cadre din interiorul nomenclaturii, cu scopul de a forma elitele conducătoare postcomuniste. În 1988, inaugurează, cu sprijinul lui George Soros, al Fundaţiei Ford şi al USIA (United States Information Agency), International Management Center, având drept scop elaborarea modalităţilor tranziţiei economice. Acest institut este prima business school din blocul comunist. Funcţionarea sa, coordonată de Palmer, este corelată cu evoluţia tovarăşilor maghiari, angajaţi în reforme.

În Ungaria situaţia este inedită. Budapesta devine locul de refugiu al cetăţenilor români maltrataţi în propria ţară. Mii de cetăţeni români aparţinând minorităţii maghiare fug din România, refugiindu-se la Budapesta. De acolo, lansează acuzaţii la adresa derivelor regimului Ceauşescu, care apar pe prima pagină a ziarelor din Ungaria, reluate imediat de presa occidentală.


Lasă un comentariu