Legenda urbană cu „Lupii daci”, organizaţia misterioasă care ar acţiona ca nişte haiduci. Care e adevărul?


Am văzut pe o pagină de Facebook (AICI), dar şi pe revista online romaniamare.ro, următoarea poveste (legendă urbană): ar exista în România o grupare intitulată „Lupii daci”, care ar fi un fel de haiduci, pedepsind pe vinovaţi acolo unde autorităţile greşesc să o facă.

Pe postarea de pe Facebook se spune: „În ultima săptămână “Lupii daci” au dat foc la mai multe utilaje implicate în exploatările forestiere din Munţii Rodnei. Cei care lucrau pe utilajele respective au fost dezbrăcaţi complet şi legaţi de copaci. Aşa i-au găsit poliţiştii din Borşa, care fuseseră anunţaţi de cele întâmplate printr-un telefon anonim (…) “Lupii daci” au anunţat, între altele, că vor da foc şi camioanelor care transporta lemne şi-i vor pedepsi deasemenea şi pe şoferi exact cum au procedat cu cei de pe utilajele implicate în exploatările forestiere”.

Pe site-ul romaniamare.ro se scrie printre altele: „De ceva timp, în zona social-media circulă o știre despre o grupare ce are drept obiectiv stoparea defrișărilor, dar și îndreptarea unor mici erori judiciare în acest domeniu (…) În acest moment, o recunoaștere oficială de către guvernanți, fie prin organismele de forță, fie prin reprezentanții puterii, ar valida existența unui grup de persoane care, fără radicalism și în limitele unui bun simț extrem de bine echilibrat, au decis să își ia soarta în propriile mîini și, prin acțiuni punctuale, să îi convingă pe cei care au legea de partea lor, să ia măsuri corecte în ceea ce privește România”.

Interesant, dar pe Internet (în afară de cele două surse de mai sus) nu se găseşte nici măcar o singură ştire cu privire la organizaţia „Lupii daci” şi la acţiunea lor de pedepsire a „mafiei lemnului” (să-i spunem aşa). Până nu există o informaţie oficială, totul pare a fi un fake news de mari proporţii. Cine a avut grijă să propage acest fake news şi cu ce scop? Se testează oare reacţia oamenilor? Pentru că, după câte văd eu, în doar 3 zile, postarea de pe Facebook a strâns numai puţin de 22.000 de distribuiri, ceea ce este cu adevărat impresionant…

P.S. Fotografia din articolul de pe romaniamare.ro este al unui camion cu lemne care a luat foc pe 2 iunie 2020 în zona localității Glimboca (judeţul Caraş-Severin). Vedeţi ştirea AICI. Aşadar, nu e fotografie din zona Borşa. Ceea ce demonstrează încă o dată că povestea cu „haiducii din Borşa” e una falsă.


Lasă un comentariu