Este galaxia Calea Lactee plină de civilizaţii extraterestre care sunt deja moarte? Se pare că da – spune un nou studiu exploziv


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Un nou studiu sugerează că majoritatea civilizațiilor extraterestre s-ar fi putut distruge deja. Găsirea dovezilor că nu suntem singuri în Univers a fost o cursă pentru mulți astronomi, în ciuda faptului că această sarcină ar fi asemănătoare cu a căuta un ac într-un car cu fân.

Acum, un nou studiu scris de trei fizicieni de la Institutul de Tehnologie din California arată concluzia că majoritatea civilizațiilor extraterestre inteligente din galaxia Căii Lactee s-au distrus foarte probabil cu mult timp în urmă.

Cercetarea a implicat o combinație de astronomie modernă și modelare statistică pentru a calcula apariția și distrugerea civilizațiilor inteligente în timp. Studiul a produs efectiv ceea ce ar putea fi considerat a fi o versiune actualizată a celebrei ecuații Drake, o formulă creată de astronomul Frank Drake și popularizată de astronomul Carl Sagan, care a încercat să determine numărul civilizațiilor extraterestre inteligente din galaxia noastră pe baza mai multor factori, precum numărul de planete care se formează și câte dintre acestea dezvoltă viața.

„De pe vremea lui Carl Sagan, s-au făcut multe cercetări”, a declarat co-autorul studiului, Jonathan H. Jiang. „Cu ajutorul telescopului spațial Hubble și a telescopului spațial Kepler, avem o mulțime de cunoștințe despre densitățile de gaze şi stele din galaxia Căii Lactee, precum și ratele de formare a stelelor și formarea exoplanetelor, dar și rata de apariție a exploziilor de tip supernovă”.

Autorii studiului au stabilit la final că orice civilizație care există astăzi în Calea Lactee ar fi una relativ tânără, majoritatea celor mai vechi fiind deja moarte.

De asemenea, aceste civilizaţii extraterestre ar fi situate în principal de-a lungul unei benzi de stele asemănătoare Soarelui, la aproximativ 13.000 de ani lumină de nucleul galactic.

Având în vedere că nu avem nicio idee cât de mult ar putea dura o civilizație existentă să se autodistrugă, totuși, ar fi corect să spunem că există încă o marjă semnificativă de eroare la acest studiu.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): livescience.com


Lasă un comentariu