A fost observată cea mai mare explozie din Univers – cât 15 galaxii Calea Lactee!


Imagine: Chandra / XMM / GMRT

Cea mai mare explozie văzută vreodată în Univers a fost găsită. Aceasta a fost localizată într-un grup de galaxii îndepărtate, aflat la sute de milioane de ani-lumină distanță. Astronomii au făcut această descoperire folosind Observatorul de raze X Chandra (NASA), Observatorul spaţial cu raze X XMM-Newton (Agenţia Spaţială Europeană), precum şi date provenind de la Radiotelescopul Murchison Widefield Array (Australia) și de la Radiotelescopul GMRT din India.

Gigantica explozie a fost detectată în grupul de galaxii Ophiuchus, care se află la aproximativ 390 de milioane de ani-lumină faţă de Pământ. Grupurile de galaxii sunt cele mai mari structuri din Univers, fiind ținute împreună de gravitație şi conținând mii de galaxii individuale, materie întunecată și gaze fierbinți.

În centrul grupului Ophiuchus, există o galaxie mare, care conține o gaură neagră supermasivă. Cercetătorii cred că sursa erupției gigantice este această gaură neagră. Şi ştiţi cât de mare a fost explozia? Cât 15 galaxii Calea Lactee!

Deși găurile negre sunt celebre pentru faptul că ele atrag materia către ele, acestea expulzează adesea cantități mari de materie și energie. Acest lucru se întâmplă atunci când materia care se îndreaptă spre gaura neagră este redirecționată în jeturi, care sunt expulzate spre exterior.

Cum viteza luminii se deplasează cu circa 300.000 de km/s, asta înseamnă că această explozie a avut loc acum 190 de milioane de ani, dar noi abia acum o observăm.

Sursa (traducerea şi adaptarea): chandra.si.edu

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock