Incredibilele peşteri străvechi din Armenia şi mănăstirea-peșteră din Geghard


Undeva în podişurile înalte ale Armeniei se găseşte complexul de peșteri Areni. Unele din ele sunt naturale, având o origine hidrotermică, iar altele au fost construite de mâna omului, având mii de ani vechime. În interiorul lor s-au făcut descoperiri fenomenale, precum cel mai vechi pantof de piele din lume (cu o vechime de 5.500 de ani), cea mai veche instalație de fabricare a vinului (veche de 6.100 de ani) sau o fustă creată acum 6.000 de ani.

Armenii foloseau peșterile ca fortărețe, lăcașuri de cult, ca locuințe sau ca spații de depozitare. Datorită fluxului minim de aer, aceste peșteri sunt calde iarna și răcoroase vara. Locuințele peșterilor armene erau cunoscute de scriitorii clasici antici. Xenophon, de exemplu, în timpul călătoriei sale în Armenia descrie un sat armean, în care locuinţele erau situate în aceste peşteri. Chiar şi astăzi, aceste grote mai sunt folosite ca adăposturi pentru animale.

În cartea sa „Descoperiri printre ruinele Ninivei și Babilonului, cu călătorii în Armenia, Kurdistan și în deșert”, publicată în 1859, Sir Austen Henry Layard povestește descoperirile sale din Asia Mică și Orientul Mijlociu. Într-unul din pasajele sale, Layard povestește câteva orașe armene antice pe care le întâlnește în călătoria sa. Printre altele, el amintește şi de Khelath (Ahlat): „Într-o zonă izolată se află rămășițele orașului antic Khelath, unul dintre scaunele puterii armene. Am urcat la ruine şi am examinat săpăturile din stânci. Acestea din urmă sunt folosite acum ca locuințe și ca grajduri pentru animale”.

Mănăstirea-peșteră din Geghard este o altă construcție arhitecturală unică din Armenia, fiind parțial sculptată în munte. Este listată ca Patrimoniu Mondial UNESCO. Mănăstirea a fost fondată în secolul al IV-lea de Grigore Luminătorul, pe locul unui izvor păgân aflat în interiorul unei peșteri, în care se află cele mai pure izvoare din Armenia. Mănăstirea Geghard conține o serie de biserici rupestre și morminte, majoritatea sculptate în stâncă.

Imagine: wikimedia.org (Commons Creative – free)
ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock