S-a descoperit „Oraşul pierdut al zeului-maimuţă” în jungla Hondurasului! Artefacte uluitoare, piramide se găsesc acolo… iar oamenii de ştiinţă spun că civilizaţia care l-a construit e una necunoscută!

  •  
  •  
  •  
  •  

orasul zeului maimuta
Imagine: prelucrare proprie

National Geographic, într-un articol cuprinzător, ne vorbeşte despre descoperirea oraşului pierdut al zeului-maimuţă din jungla Hondurasului. El se mai numeşte „Ciudad Blanca” sau „Oraşul Alb” şi despre el am scris un articol întreg în 2010: Unde e Oraşul Alb, aşezarea cu bogăţii inimaginabile?Iată rezumatul articolului de acum 5 ani:

– se spune că oraşul deţinea bogăţii inimaginabile şi, cu toate acestea, a fost abandonat acum câteva sute de ani, aparent fără niciun motiv.

– numeroase expediţii internaţionale s-au străduit să descopere aşezarea sa secretă şi, deşi s-a folosit o tehnologie sofisticată şi s-a apelat la sateliţi, jungla din regiune este atât de densă, încât până în momentul de faţă a făcut imposibilă obţinerea vreunui rezultat.

– prima atestare în scris a Oraşului Alb datează din 1526, când Hernando Cortes, cuceritorul spaniol al Mexicului, s-a referit la aşezările gemene Xucutaco şi Hueitapalan; se spunea că bogăţiile lui rivalizează cu cele de la Tenochtitlan, vestita şi bogata capitală a aztecilor. Plecând urechea la aceste zvonuri, Cortes a trimis mulţi oameni în căutarea regatului pierdut, dar aceştia au abandonat curând căutările.

Revenind la articolul din „National Geographic”, se spune că oraşul a fost observat din avion în anii 1920 de către exploratorul Charles Lindbergh, dar nimeni nu l-a mai găsit până în vremurile noastre, cel puţin până în 2010, când am scris articolul mai sus menţionat. Până în prezent. Căci o echipă americano-honduraniană, ajutată de foşti membri al Forţelor Speciale Britanice (SAS) a anunţat foarte recent descoperirea rămăşiţelor oraşului ascuns în junglă, în regiunea Mosquitia, o pădure virgină cu o suprafaţă de 50.000 de kmp, aflată în estul Hondurasului şi care este accesibilă doar pe calea aerului.

În oraşul pierdut, echipa ştiinţifică a descoperit o mulţime de artefacte, printre care statuia de piatră a unui „jaguar hibrid”, jumătate om, jumătate felină. Cercetătorii au mai descoperit o serie de vase decorate cu şerpi şi vulturi, dar şi o piramidă şi cred că ele ar data din secolele 10-14 d.Hr. Însă nu au nume pentru această civilizaţie care le-a construit! Cercetătorii au rămas uimiţi de ceea ce au găsit: „Cultura dispărută de-abia a fost studiată puţină şi rămâne una necunoscută. Arheologii nu pot s-o denumească”.

„Ciudad Blanca” şi-a primit şi denumirea de „Oraşul pierdut al zeului-maimuţă”, întrucât aventurierul american Theodore Morde susţinea în 1939 că a localizat această aşezare pierdută, spunându-i-se de către localnicii indieni că o imensă statuie a unei maimuţe se află îngropată acolo; el a murit într-un accident de maşină, înainte să poată relata locaţia exactă a oraşului.

Oricum, locaţia actuală a oraşului pierdut din junglă nu este făcută publică, pentru a-i ţine departe pe jefuitorii de comori.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu