Unde e Oraşul Alb, aşezarea cu bogăţii inimaginabile?

orasul pierdut din junglaAscuns undeva în jungla uriaşă şi impenetrabilă a Americii Centrale se află legendarul „Ciudad Blanca” sau Oraşul Alb. Se spune că oraşul deţinea bogăţii inimaginabile şi, cu toate acestea, a fost abandonat acum câteva sute de ani, aparent fără niciun motiv. Numeroase expediţii internaţionale s-au străduit să descopere aşezarea sa secretă şi, deşi s-a folosit o tehnologie sofisticată şi s-a apelat la sateliţi, jungla din Nicaragua şi Guatemala este atât de densă, încât până în momentul de faţă a făcut imposibilă obţinerea vreunui rezultat.

Prima atestare în scris a Oraşului Alb datează din 1526, când Hernando Cortes, cuceritorul spaniol al Mexicului, s-a referit la aşezările gemene Xucutaco şi Hueitapalan. Nu este de mirare că spaniolii manifestau interes pentru oraş, căci se spunea că bogăţiile lui rivalizează cu cele de la Tenochtitlan, vestita şi bogata capitală a aztecilor. Plecând urechea la aceste zvonuri, Cortes a trimis mulţi oameni în căutarea regatului pierdut, dar natura perfidă de pe Coasta Ţânţarilor i-a împiedicat pe conchistadori să-l găsească, astfel că aceştia au abandonat curând căutările. Cu toate acestea, se crede că, încă de pe vremea conchistadorilor, Oraşul Alb era deja în declin. La acea dată, zona era locuită de populaţia pech, despre care se crede că îşi are originea în America de Sud. S-au consemnat numeroase încăierări între populaţia pech şi spanioli, precum şi între triburile vecine.

Aşadar, ce s-a întâmplat cu acest oraş şi de ce a fost părăsit? O teorie resupune că abandonarea vieţii lui s-ar datora faptului că şi-a depăşit limitele naturale de creştere. Sau poate că, dimpotrivă, ca urmare a reducerii continue a populaţiei, nu a mai fost capabil să facă faţă conchistadorilor, căci spaniolii modificaseră întregul echilibru al vieţii şi avuseseră un efect devastator asupra multora din fostele civilizaţii avansate şi prospere din America Centrală.

Viteza cu care jungla de pe Coasta Ţânţarilor este în stare să înghită un oraş părăsit este remarcabilă, mai ales dacă ne gândim că, înainte de sosirea spaniolilor, aceasta fusese una dintre zonele cele mai populate ale lumii. Ciudad Blanca este numai unul dintre numeroasele oraşe nedescoperite, care stau ascunse în America Centrală, dar pentru Hondurasul modern scoaterea lui la iveală ar echivala cu dobândirea unei adevărate comori naţionale şi culturale.

Lasă un comentariu