Misterioasele figurine cu ochi enormi din Siria… Pe cine reprezentau ele? Pe nişte fiinţe ciudate, cu ochii mari…


figurine Tell-Brak 3Tell-Brak a fost o aşezare situată în nordul-estul Siriei; în antichitate, Tell-Brak era considerat un oraș internațional, unul dintre cele mai vechi din lume. El a fost leagănul mai multor civilizatii străvechi, ca cea sumeriană, babiloniană sau akkadiană. Orașul a fost în cele din urmă abandonat în jurul anului 2000 î.Hr.

În această sit arheologic, s-au descoperit nişte statui remarcabile, ai căror ochi uriaşi ridică unele întrebări foarte interesante. De ce nu s-au mai găsit nişte idoli similari şi în alte regiuni? Cine erau aceste ființe ciudate, cu ochii mari? Oricum, statuile cu ochii mari din Tell-Brak nu au corespondenţă, fie în Siria sau Mesopotamia, și ele ne-ar putea ajuta să răspundem la întrebări importante ale istoriei omenirii.

Nu se ştiu prea multe despre originea și natura acestor idoli. Figurinele, sculptate în piatră, au fost excavate la Tell-Brak, dintr-o clădire denumită „Templul ochilor”. Idolii variază în dimensiune de la aproximativ 3-6 cm înălțime și sunt realizate din alabastru alb sau negru.

Tell-Brak a fost redescoperit în anii 20 de către arheologii occidentali şi, deși este situat în nord-estul Siriei, atât decoraţiunile cât și planul „Templului ochilor” se aseamănă foarte mult cu templele mesopotamiene din sud, cum ar fi cele de la Uruk și Eridu. Simbolismul ochilor era foarte popular în Mesopotamia în acea perioadă, descoperindu-se desene și modele de ochi pe obiectele din Cimitirul Regal din Ur, precum și în temple. Oricum, precum am mai spus, ochii idolilor din Tell-Brak sunt complet unice şi nu seamănă cu ceva asemănător din alte situri din Siria sau Mesopotamia.

Aceste figurine au o vechime de circa 5.300 de ani, multe din ele fiind sculptate cu mai multe perechi de ochi, altele cu bijuterii. Potrivit istoricilor și arheologilor idolii sunt consideraţi a reprezenta ofrande; se crede că ochii largi arată atenția acordată zeilor, în arta mesopotamiană. Există un motiv pentru care atât de multe dintre aceste figurine au fost lăsate în templu: ele erau considerate ca daruri pentru zei.

Priviţi imaginile din acest articol… tare ciudate mai arată!

figurine Tell-Brak 1

figurine Tell-Brak 2

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock