Oamenii cred greşit că piramidele reprezintă cea mai mare realizare arhitecturală din istoria civilizației noastre. Dar acest lucru este inexact din mai multe motive. În primul rând, când oamenii se gândesc la piramide, se gândesc la Marea Piramidă din Giza. Deși ea reprezintă cu siguranță unul dintre cele mai impresionante monumente create de om pe Pământ, nu este nici cea mai mare (în volum) și nici cea mai veche.
Cu mult înainte de a fi construită Marea Piramidă din Giza, culturile antice de pe glob au construit monumente complexe, megalitice. De fapt, cele mai vechi piramide se află în America de Sud. Astfel, primele piramide de pe Pământ au fost construite în Brazilia și Peru, cu cel puţin 5.000 de ani în urmă.
Dar, piramidele nu sunt cea mai mare realizare arhitecturală, deoarece cu mult înaintea lor au existat structuri cu adevărat masive (megalitice). Şi, în acest articol vom vorbi despre 2 exemple impresionante de structuri antice, care sfidează înțelegerea noastră: situl arheologic de la Gobekli Tepe (Turcia) şi cel de la Tell Qaramel (Siria).
Situl arheologic de la Gobekli Tepe (Turcia)
Acest sit este poate la fel de complex și misterios ca cea mai mare piramidă egipteană. Gobekli Tepe se crede că are circa 13.000 / 14.000 de ani vechime, mulți cercetători susținând că el ar fi cel mai vechi templu megalitic cunoscut de pe suprafața planetei. În mod curios, doar aproximativ 5% din sit a fost dezvăluit până în prezent, ceea ce înseamnă că o mare parte din el rămâne încă ascuns sub pământ.
Cele mai vechi straturi săpate (10.000 – 11.000 î.Hr.) arată că o civilizaţie străveche a lucrat peste 15 cercuri de piatră, în care au fost așezaţi stâlpi masivi de piatră în greutate de câteva tone. Unele dintre cele mai mari pietre utilizate la construcția lui Gobekli Tepe cântăresc între 10 și 20 de tone. S-a calculat că un singur stâlp cântărește până la 50 de tone. Iar acest lucru a fost realizat într-o perioadă în care civilizația egipteană antică nici măcar nu exista.
Asta înseamnă că, spre deosebire de ceea ce ne spune istoria oficială, în urmă cu aproximativ 13.000 de ani, Pământul nu era locuit de oameni-primitivi, coborâţi din copaci sau ieşiţi din grote, ci existau civilizaţii complexe care erau capabile să construiască temple cu adevărat megalitice cu ajutorul unor instrumente și tehnici necunoscute în prezent.
Situl arheologic Tell Qaramel (Siria)
Siria deţine unele dintre cele mai vechi situri antice de pe Pământ. Situat nu departe de Turcia, și de Gobekli Tepe, se află un sit arheologic numit Tell Qaramel, așezat într-o vale fertilă. Qaramel este locul în care oamenii antici au construit cinci dintre cele mai vechi turnuri rotunde de pe Pământ. Trei dintre turnurile antice de la Tell Qaramel au fost construite încă din jurul anului 11.000 î.Hr. Conform datării cu radiocarbon, structurile de la Tell Qaramel ar putea fi cu aproximativ două milenii mai vechi decât cel mai vechi turn de piatră din orașul antic din Ierihon, considerat cel mai vechi turn cunoscut până în prezent.
Săpăturile arheologice de la Tell Qaramel au relevat faptul că unele dintre cele mai vechi turnuri megalitice au un diametru de aproximativ șase metri. De asemenea, există și alte turnuri mult mai largi; un astfel de turn are 7,5 metri în diametru, cu un zid de piatră care este de aproximativ 2,5 metri grosime.
Întrebarea rămâne: care civilizaţii avansate şi misterioase au construit asemenea structuri megalitice?