Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Taina sumerienilor: cum au putut ca ei să fie atât de avansaţi? Şi unde au dispărut fără urme? Au fost răpiţi de extratereştri?


Urmele sumerienilor au fost descoperite la sfârşitul secolului al XVIII-lea, în urma unei expediţii în Mesopotamia. Acolo, arheologii au descoperit o plăcuţă cu un text scris în trei limbi, cu trei tipuri diferite de scriere. Una din scrieri era sumeriană şi abia în 1871, lingvistul Archibald Size a publicat primul text sumerian. Un timp îndelungat, cercetătorii filologi nu au vrut să recunoască existenţa acestei limbi şi culturi; se opina că în texte este folosită limba artificială, sacră a preoţilor. Abia la sfârşitul secolului al XlX-lea a început să se discute la modul serios despre civilizaţia sumeriană.

De unde au venit sumerienii încă nu se ştie, însă, la momentul apariţiei lor, pe pământurile Mesopotamiei trăiau şi alte triburi. Sumerienii au învăţat să asaneze mlaştinile acelor locuri şi au creat un imens sistem de irigaţii. Ei cunoşteau vânătoarea şi pescuitul, creşterea animalelor şi agricultura; au însuşit olăritul şi, mai târziu, arderea cărămizilor. La începutul mileniului al III-lea î.Hr., sumerienii au descoperit cuprul, apoi – bronzul şi staniul şi, în sfârşit, fierul. Aceste descoperiri au stat la baza dezvoltării lor economice.

În calcule, sumerienii foloseau sistemul de numărare în baza şaizeci, notând cifrele cu doar două semne: „pana”, care semnifica nivelele numărului 60, şi „croşeta”, care înmulţea cu 10. Sistemul acesta permitea sumerienilor să calculeze fracţiile şi să multiplice numerele până la milioane, să extragă rădăcina pătrată şi să ridice la putere. Astfel, cercul are 360 de grade, o zi şi o noapte numără 24 de ore, iar anul – 12 luni. Puţini dintre contemporani cunosc faptul că noi folosim şi azi descoperirile matematice.

Altă inovaţie a sumerienilor este zodiacul, dar nu în sens astrologic, ci astronomic, adică înclinaţia axei Pământului, a cărei mişcare împarte ciclul complet al precesiei de 25.920 de ani în 12 perioade cu câte 2160 de ani. Pământul face înconjurul Soarelui în 12 luni, formând un cerc de 360 de grade, timp în care tabloul cerului înstelat se schimbă. Conceptul despre zodiac a apărut atunci când circumferinţa a fost împărţită în 12 segmente a câte 30 de grade. Stelele fiecărui grup au fost numite constelaţii, fiecare dintre acestea primind câte o denumire; pe acestea şi conturul semnelor zodiacale le folosim şi în prezent.

Savanţii nu înţeleg de unde aveau sumerienii cunoştinţe atât de avansate. Noi am preluat de la ei toate conceptele astronomiei sferice contemporane. Termenii ca zenitul şi orizontul, polii şi ecliptica, echinocţiul şi axele sferei cereşti – toţi au fost inventaţi de către sumerieni. Ei au creat şi primul calendar din lume, care începe din anul 3760 Î.Hr. În acest calendar anul era împărţit în 12 luni şi 354 de zile, sumerienii adăugând 11 zile suplimentare, pentru ca datele importante să coincidă întotdeauna.

Este uimitor, dar sumerienii au fost primii inventatori ai multor lucruri folosite de noi în prezent: şcolile, parlamentul, roata, banii, impozitele, legile. Tot lor se datorează dezvoltarea medicinei; în biblioteca din Ninive au fost găsite mii de plăcuţe cu texte sumeriene, dedicate medicinei. S-a dovedit că în Sumerul antic medicii puteau înlătura cataracta, foloseau alcoolul pentru dezinfecţie şi respectau igiena.

Sumerienii şi-au însuşit, de asemenea, metodele de îmbogăţire a minereurilor, de topire şi de turnare a metalelor. Savanţii au rămas frapaţi: ei foloseau aceste tehnologii complicate doar la câteva secole după apariţia civilizaţiei sumeriene. Şi mai uimitor este cât de rapid şi-au însuşit ei tehnologia aliajelor, care a permis obţinerea bronzului. Pentru asta, ei au trebuit să găsească zăcămintele de minereu de staniu, care nu existau în Mesopotamia, apoi să înveţe să obţină staniul pur şi, în sfârşit, să-l topească împreună cu cuprul, în cantităţi egale, rezultând bronzul. Unii consideră aceasta drept argument că zeii le-au oferit sumerienilor tehnologia respectivă.

Rămâne o enigmă faptul cum a putut să dispară fără urmă o civilizaţie care avea tehnologia, economia, cultura şi limba atât de dezvoltate. Conform altor teorii, sumerienii au fost asimilaţi de egipteni; există şi teorii dintre cele mai extravagante, care susţin că sumerienii ar fi fost luaţi de nişte fiinţe extraterestre, care iniţial le transmiseseră cunoştinţele lor.


Lasă un comentariu