Arheologii israelieni cred că au descoperit locul „Cortului mărturisirii” din Biblie, acolo unde Dumnezeu cobora pe nor şi vorbea cu Moise!


cortul marturisirii 2A fost descoperit, în sfârşit, „sălaşul lui Dumnezeu” pe pământ? Arheologii şi istoricii au căutat de mult timp dovada existenţei „Cortului mărturisirii” (sau „Cortului întâlnirii” sau Tabernacului) din Biblie. Acum, o descoperire interesantă ar putea aduce mai multă lumină asupra misterului care a fascinat omenirea o perioadă atât de mare.

Conform Bibliei, „Cortul mărturisirii” a găzduit „Chivotul Legământului”. „Cortul mărturisirii” a servit ca loc se rugăciune şi sacrificiu până când regele Solomon a construit primul templu al Ierusalimului. În timpul Exodului, Dumnezeu stătea de vorbă cu Moise în acest cort:

7. Iar Moise, luându-şi cortul, l-a întins afară din tabără, departe de ea, şi-l numi cortul adunării; şi tot cel ce căuta pe Domnul venea la cortul adunării, care se afla afară din tabără.
8. Şi când se îndrepta Moise spre cort, tot poporul se scula şi sta fiecare la uşa cortului său şi se uita după Moise, până ce intra el în cort.
9. Iar după ce intra Moise în cort, se pogora un stâlp de nor şi se oprea la intrarea cortului şi Domnul grăia cu Moise.
10. Şi vedea tot poporul stâlpul cel de nor, care stătea la uşa cortului, şi se scula tot poporul şi se închina fiecare din uşa cortului său.
11. Domnul însă grăia cu Moise faţă către faţă, cum ar grăi cineva cu prietenul său. După aceea Moise se întorcea în tabără; iar tânărul său slujitor Iosua, fiul lui Navi, nu părăsea cortul. (Exodul 33:7-11)

„Cortul mărturisirii” era construit din lemn şi ţesături, din materiale care n-ar fi rezistat mii de ani. În ciuda acestui fapt, arheologii au căutat în ultimii ani toate dovezile pentru existenţa cortului. Căutările au avut loc într-o zonă care se crede că a fost vechiul oraş Shiloh, locul unde s-au făcut câteva descoperiri uimitoare. Arheologii au descoperit în această zonă mai multe găuri în pământ, locul unde s-ar fi putut afla o structură temporară cum este cortul. Site-ul israelian Israel Hayom ne prezintă locul din Shiloh unde ar fi putut fi plasat „cortul mărturisirii”. Iată ce putem citi acolo:

În apropierea găurilor, în partea nordică a lui Tel Shiloh, structurile care au fost dezgropate corespund datelor când Iosua Navi s-a instalat pentru prima oară pe pământul Israelului până în perioada domniei regelui David. Într-una din aceste structuri au fost descoperite vase ceramice, precum şi trei mari cuptoare de argilă. „Acestea nu reprezintă ceva obişnuit în locuinţele particulare, aşadar nu credem că aceste structuri au servit ca adăposturi familiale”, a declarat Hananya Hizmi, specialist în arheologie din cadrul Administraţiei civile din Iudeea şi Samaria. Dovezi asemănătoare au fost dezgropate li în partea de sud-vest a zidului care înconjura Shiloh-ul.

Dar, cum arăta şi ce dimensiuni avea acest „cort al mărturisirii”? Detaliile sale le putem citi chiar în Biblie! (vezi Exodul capitolul 25 şi 26):

cortul marturisirii

* Cortul avea 13,7 metri lungime, 4,6 metri lăţime şi 4,6 metri înălţime. Avea o structură scheletică din lemn, acoperită cu aur; nu avea un acoperiş solid sau vreun zid lateral.

* Locul cel mai sfânt din cort era un cub de 4,6 metri, unde se afla Chivotul Legământului. Acolo Iehova cobora într-un nor pentru a se întâlni cu oamenii săi. Acolo, marele preot (arhiereul) intra o dată pe an: „6. Astfel fiind întocmite aceste încăperi, preoţii intrau totdeauna în cortul cel dintâi, săvârşind slujbele dumnezeieşti; 7. În cel de-al doilea însă numai arhiereul, o dată pe an, şi nu fără de sânge, pe care îl aducea pentru sine însuşi şi pentru greşealele poporului”. (Evrei 9:6-7).

* Un alt loc sfânt al cortului avea 9,1 metri lungime şi aceeaşi înălţime de 4,6 metri.

* În mijlocul cortului, se afla o masă din lemn de salcâm, un altar pătrat pentru tămâiere şi un sfeşnic din aur curat.

Dacă arheologii vor confirma că aici s-ar putea fi aflat „cortul mărturisirii”, acest lucru ar constitui încă o dată dovada că Biblia are dreptate…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO