„Omul din Lazaret”: în urmă cu 150.000 de ani, o creatură umanoidă folosea aparatul de ras pentru bărbierit!?


Imagine: generata de AI (Microsoft Designer)

Sub cunoscutul oraş francez Nisa se găsesc peşterile de la Lazaret. La începutul secolului XX, a lipsit foarte puţin ca acestea să nu fie aruncate în aer, deoarece exista un plan pentru construirea de cabine de baie pe malul mării. Faptul că acolo s-au făcut deja descoperiri preistorice bogate i-a deranjat prea puţin pe antreprenorii din acele zile, aşa că ei au pornit opera lor distructivă. La primele explozii au ieşit la iveală oase de elefant – elefanţii au dispărut din ţările mediteraneene europene de sute de mii de ani! Şi aşa s-a renunţat la extinderea ştrandului.

În anii ’50 şi ’60, s-au făcut alte săpături şi au apărut şi alte fosile. Printre ele, era şi osul frontal al unei creaturi umanoide, care a fost datat la o vechime de 150.000 de ani. Amprentele bine conservate ale vaselor de sânge din interiorul craniului dezgropat au arătat că acesta avea o capacitate intelectuală dezvoltată. Obiectele aflate la apropierea oaselor sugerează o tehnică aflată la un standard relativ înalt de dezvoltare pentru acea epocă. Acest „om din Lazaret” era în stare să producă fier pentru a face găuri, pumnale şi arme în formă de buzdugane, pentru care trebuia să calculeze inteligent repartizarea greutăţii.

Între toate artefactele s-a găsit un mâner foarte iscusit lucrat din os de cerb, care avea pe partea interioară mai multe lame. Să fie oare premergătorul „lamelor tandem” ale aparatului de ras umed din zilele noastre? Cine a fost acest om care, pe vremea când pe plaja nord-africană a Mării Mediterane umbla încă pitecantropul, simţea nevoia unui bărbierit îngrijit şi neted? Era un vizitator de pe altă planetă, care venind din adâncurile Universului a adus primele semne de civilizaţie, sau un locuitor al Pământului nostru, aflat la un nivel deosebit de dezvoltare?

Sursa: articolul ştiinţific Enamel pits of the Lazaret man” / sciencedirect.com