În urmă cu 12.000 de ani, oameni misterioși, cu cap în formă de ou, locuiau în China


Arheologii au excavat 25 de schelete umane cu cranii alungite, datând probabil cu 12.000 de ani în urmă, din situl arheologic Houtaomuga din nord-estul Chinei. Forma ciudată a craniilor simbolizează o parte a ritualului din China antică. Descoperirea oferă o dovadă suplimentară că modificările craniene au fost predominante în Asia de Est antică și au fost o practică obișnuită în întreaga lume în timpul preistoricului. Potrivit unui studiu publicat în „American Journal of Physical Anthropology” în 2019, o echipă de cercetători, condusă de bioarheologul Quanchao Zhang și paleoantropologul Qian Wang, a descoperit 25 de schelete într-o locație cunoscută sub numele de Houtaomuga. Rămășițele au fost datate între aproximativ 12.000 și 5.000 de ani în urmă. Din cele 25 de schelete, 11 aveau cranii care fuseseră alungite în mod intenționat, cu oase aplatizate atât în ​​partea din față, cât și în spate a capului.

Cercetătorii de la Universitatea Jilin din China și Universitatea A&M din Texas, care au condus săpăturile, au fost surprinși de abundența de „anomalii” și au sugerat că multe erau „în formă de ouă”. Cercetătorul Qian Wang, profesor asociat la Departamentul de Științe Biomedicale de la Texas A&M University College of Dentistry a spus: „Aceasta este cea mai timpurie descoperire a semnelor de modificare intenționată a capului pe continentul Eurasia, poate în lume. Dacă această practică a început în Asia de Est, probabil s-a răspândit spre vest, în Orientul Mijlociu, Rusia și Europa, prin stepe, precum și spre est”.

Civilizația chineză este una dintre cele mai vechi și continue din lume. În timp ce istoria lor înregistrată poate fi urmărită încă din secolul al V-lea î.Hr., odată cu apariția dinastiei Zhou, există dovezi arheologice care sugerează că istoria lor datează și mai departe. Cele mai vechi înregistrări documentate se referă la oameni semi-mitici conduşi de aşa-zisul „Împăratul Galben”.

În prezent, craniile chinezești în formă de ouă sunt considerate a fi cele mai vechi din lume. În plus, s-a remarcat că tradiția întinderii capetelor se formase cu mult înainte de producerea Revoluției Neolitice. Se credea că tradiția modificării craniului a început cu aproximativ 9.000 de ani în urmă. Oamenii de știință încă nu știu exact de ce în antichitate oamenii și-au alungit în mod deliberat craniile. Capetele copiilor erau prinse într-o menghină specială sau într-un dispozitiv cu două scânduri. În acest proces, nu numai oasele craniului erau întinse, ci și structura interioară era deformată. Totuşi, se crede că oamenii cu cranii deformate erau antrenați să îndeplinească roluri sociale importante. De exemplu, pentru a deveni preoți ai unui anumit cult. Oricum, cranii cu forme ciudate, modificate intenționat, au fost descoperite în diferite regiuni de pe glob.

Mai există şi o altă teorie care sugerează că craniile erau în mod special alungite şi deformate, pentru a se asemăna cu cele ale zeilor extratereştrilor care ar fi venit pe Terra în perioadele preistorice.

Sursa: studiul ştiinţific „Intentional cranial modification from the Houtaomuga Site in Jilin, China: Earliest evidence and longest in situ practice during the Neolithic Age” / onlinelibrary.wiley.com