Nasturii hainei domnitorului Vasile Lupu făceau cât o maşină de lux din ziua de azi


vasile lupuRomânii au avut tot timpul grijă să fie în ton cu moda în materie de haine şi obiecte de lux. Istoricul Petru Vintilă a declarat ziarului „Click” că luxul hainelor boieri era net superior celui de azi. Numai nasturii hainelor unui domn moldovean valorau cât o maşină de lux de azi.

Un popor de barbari, sărac, rupt de realităţile lumii civilizate, mereu pus pe războaie de apărare, incapabil să se dezvolte. Asta e imaginea Ţărilor Române de acum câteva secole până în prezent. A fost însă cel puţin un domeniu unde românii au ţinut mereu pasul cu civilizaţia: moda.

Istoricul Petru Vintilă a explicat faptul că moda românească a fost tot timpul influenţată de curentele exterioare, dar că luxul nu a lipsit niciodată bogătaşilor României. „În secolul XIV, moda românească era influenţată de Bizanţ şi de Occident. Apoi au început să apară tot mai mult influenţe turceşti, după căderea Constantinopolului, culminând cu perioada fanariotă, când turcismele dominau hainele domnitorilor şi boierilor. În secolul XIX, tinerii au început să meargă la studii în Occident şi au apărut aşa numiţii bonjurişti. Ei au readus hainele vestice în peisajul Bucureştilor”, a declarat istoricul.

Deşi recunoaşte că şi în zilele noastre modă este racordată la influenţele occidentale, istoricul spune că ceea ce poartă bogaţii zilei nu se compară cu hainele boierilor de acum câteva secole. Spre exemplu, numai nasturii de la hainele domnitorului moldovean Vasile Lupu costau 100.000 de galbeni, iar costumul soţiei sale valora 400.000 de galbeni. Asta ar însemna în bani româneşti cam cât un autoturism de lux Maybach. “Nu ştiu dacă vreun băiat de bani gata de pe Dorobanţi are azi haine de câteva sute de mii de euro”, a spus dl Vintilă.

„Materialele pentru veşminte erau extrem de scumpe şi constau în postavuri, catifele, mătăsuri şi blănuri, fiind aduse în general din vestul Europei. Stofele aveau ornament pe fond alb, roşu şi verde cusute cu fir de aur şi argint şi se numeau Brocart. Toate acestea erau împodobite cu perle şi pietre scumpe”, a mai declarat cercetătorul istoric.

Boneta unei boieroaice costă 24.000 de piaştri (aproximativ 480 kg de argint adică 2,4 milioane de RON) numai pentru extraordinară fineţe a broderiei fără a mai pune la socoteală perlele şi pietrele preţioase cu care erau împodobite.

Sursa: www.click.ro

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO