Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Destinul tragic al unui fiu al domnitorului Cuza şi legătura lui cu o femeie oportunistă, Maria Moruzi


După moartea primului domnitor al României (Alexandru Ioan Cuza), văduva acesteia (Elena Ruset Solescu) rămăsese să aibă grijă de cei doi fii vitregi ai ei: Alexandru şi Dumitru. Cei doi erau fiii din flori ai domnitorului, făcuţi cu amanta sa, Maria Catargi.

Fiul vitreg cel mai mic, Dumitru Cuza, se sinucide la castelul Ruginoasa (castelul domnitorului) în anul 1888; gurile rele spun că această sinucidere s-a datorat faptului că mama sa vitregă s-a împotrivit căsătoriei sale cu o femeie de moravuri uşoare. Însă, altă versiune ne indică faptul că Dumitru s-a sinucis întrucât a aflat că nu mai are mult de trăit.

Fiul cel mai mare al domnitorului, Alexandru, suferea de o gravă boală de inimă. Voia să se căsătorească cu nimeni alta decât cu Maria Moruzi, stră-strănepoata domnitorului Moldovei, Constantin Moruzi. Culmea e că stră-străbunicul Mariei a ordonat în 1778 decapitarea stră-străbunicului lui Alexandru, Ioniţă Cuza, pe motiv de trădare.

Alexandru era orbit de dragoste, dar Maria era o oportunistă. Ştiind de boala gravă al lui Alexandru Cuza, îşi dădu seama că acesta nu mai are mult de dorit, aşa că a pus ochii pe averea impresionantă a acestuia. După căsătorie, la doar o săptămână, Cuza îşi făcu testamentul, prin care lăsa toată averea lui Maria Moruzi.

La doar 6 luni de la căsătorie, inevitabilul se produse: într-o călătorie în Spania, pe 17 martie 1890, lui Alexandru i se făcu rău şi muri. Ceremonia înmormântării a fost la Ruginoasa. Când sicriul a fost coborât în criptă alături de tatăl său Alexandru Ioan Cuza şi fratele său, Dimitrie, Elena Doamna și întreaga asistenţă fură zguduite de durere.

Cea mai fericită, însă, era soţia lui. Prin testament, pusese mâna pe întreaga avere a Cuzeştilor. N-a „jelit” foarte mult timp moartea soţului ei, căci a pus ochii pe o altă personalitate bogată: Ionel C. Brătianu, viitor prim-ministru al României. Cu el n-a fost căsătorit decât o singură zi. După oficierea cununiei religioase, a intentat, chiar a doua zi, acţiunea de divorţ. În acest fel l-a recunoscut pe Gheorghe Brătianu ca fiul său legitim, făcut cu Maria Moruzi. Însă, Gheorghe Brătianu a avut o soartă grea la sfârşitul vieţii, căci, arestat de comunişti, muri în închisoarea de la Sighet în 1953.


Lasă un comentariu