Ce-ai făcut, Baciu Viorel? Ai adunat 34 de sticle de ulei şi 26 kg de zahăr? Iată, de asta, oamenii mor de foame…

  •  
  •  
  •  
  •  

Pagina de Facebook „File de istorie” a publicat pe 20 august 2018 o postare foarte interesantă, în care se prezintă o scanare după un ziar românesc de pe vremea comunismului, în care se oferă o explicaţie pentru foametea de atunci.

Articolul se intitulează „Merită oprobiul public” şi are următorul conţinut:

„În ziar, de obicei, se publică portrete ale oamenilor care fac cinste colectivităţii. De astă dată ne-am abătut de la regulă şi-l prezentăm pe Baciu Viorel, domiciliat în Tg. Mureş, str. Braşovului nr. 1, nu pentru vreo faptă de muncă sau civică demnă, ci, dimpotrivă, pentru a exprima reprobarea publică faţă de ceea ce a făcut. Baciu Viorel cumpără şi stochează în cămara sa zahăr şi ulei. Până acum a adunat nu mai puţin de 34 de sticle de ulei şi 26 kg de zahăr, aşa cum o arată şi fotografia din cămara sa.

Oameni ca Baciu perturbează bunul mers al activităţii în comerţ. Deşi s-au pus şi se pun în vânzare cantităţi suficiente de zahăr şi ulei, din cauza unora care fac cumpărături cu mult peste trebuinţele lor, magazinele sunt zilnic golite, şi atunci când sosesc mărfuri se formează cozi lungi, mii de oameni pierzând timp preţios la efectuarea cumpărăturilor.

Pentru a pune capăt acestei situaţii este necesar să combatem stocajul cu toată hotărârea, să-i înfierăm pe cei care, dând dovadă de un egoism condamnabil, adună fără rost, împiedicând realizarea unei desfaceri normale, cursive, în magazine”.

P.S. Aşadar, de asta erau atâtea cozi la alimentare pe timpul lui Ceauşescu şi se găseau atât de greu alimentele de bază, pentru că erau aceşti „speculatori-vânzători” 🙂 Ce vrăjeală… Pe mine însă altceva mă uimeşte: faptul că acestui domn i s-a dat în ziar numele şi adresa. De ce? Ca să meargă lumea la el şi să-l ia la bătaie? De asta n-avem noi mâncare, căci tu strângi cantităţi „impresionante” de ulei şi zahăr? Din nou aceeaşi strategie pe care, din păcate, o întâlnim şi astăzi: faptul că toţi conducătorii ţării dau vina pe proprii cetăţeni pentru că e rău în România, şi nu pe propria incompetenţă…

Surse: pagina de Facebook „File de istorie” (OCR si adaptarea proprie a textului)
Foto: pagina de Facebook „File de istorie”

  •  
  •  
  •  
  •  
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner