Originea misterioasă a artefactelor de bronz din Benin: cum au fost ele realizate în vechime, căci se puteau fabrica doar cu tehnologia modernă din epoca noastră?


Foto: wikipedia.org (Commons Creative – free)

În 1897, din Nigeria de astăzi au fost aduse la Londra busturi, statui, basoreliefuri şi podoabe din bronz, aramă şi cupru, luate din fostul palat regal din Benin. Perfecţiunea obiectelor a stârnit mare mirare printre specialişti, cu atât mai mare cu cât la o analiză ulterioară s-a dovedit că ele fuseseră fabricate cu peste 7-8 secole în urmă.

Săpăturile efectuate apoi pe teritoriile Nigeriei şi Nigerului au dus la scoaterea la lumină a noi şi noi obiecte din metal, prelucrate fie prin tehnici asemănătoare celor utilizate de vechii egipteni cu milenii în urmă, fie celor europene din timpul Renaşterii. Numai că artefactele de metal din Igbo Ugwu şi Maravidet, obţinute prin turnarea unor aliaje din bronz cu staniu şi plumb – au fost făcute tocmai în secolele Vl-X. Adică într-o perioadă când – aşa spune istoria – europenii încă nu ajunseseră în vestul Africii şi nici eventualii navigatori beninezi nu descoperiseră Europa.

Arheologii au descoperit că în vechiul Benin funcţionau nenumărate ateliere siderurgice unde se efectuau turnări în forme, dintr-o bucată sau în straturi succesive, unde se reuşeau, de pildă, capete de bronz, turnate în strat de numai 1 mm grosime şi lăsat să se răcească în interiorul formei. Cu piese făcute din bronz, din alamă, dar şi din cupru pur şi simplu.

S-a mai descoperit alamă prelucrată cu zinc metalic – metodă patentată în Anglia, în anul 1781. Totodată, s-a mai descoperit apoi că această surprinzătoare siderurgie a funcţionat până pe la sfârşitul secolului al XVI-lea. De asemenea, s-a mai demonstrat că unele dintre piese, splendide şi foarte complicate, nu pot fi făcute decât prin centrifugare – tehnică de secolul XX…


Lasă un comentariu