Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Un misterios câmp de forţă, asemenea unui zid invizibil, a fost obţinut accidental într-o fabrică 3M din SUA?


Imagine: flickr.com (Commons Creative – free)

Probabil că aţi auzit de compania 3M. Este o corporație multinațională, care operează într-o gamă variată de domenii, inclusiv industrie, îngrijirea sănătății, bunuri de larg consum și altele. Compania produce în jur de 60.000 de produse diferite, inclusiv adezivi, abrazivi, laminate, echipamente de protecție personală, folii pentru ferestre, pelicule de protecție a vopselei, produse dentare și ortodontice, materiale electrice și electronice, produse medicale, circuite electronice, software pentru asistență medicală, filme optice și multe altele.

Dar, într-una din fabricile acestei companii s-ar fi întâmplat ceva foarte ciudat într-o zi normală din 1980. În vara acelui an, ca de obicei, muncitorii au sosit pentru a lucra la o fabrică 3M din Carolina de Sud (SUA). Ziua a început într-o manieră destul de banală și de rutină, muncitorii desfăşurându-se activitatea obișnuită – de a fabrica rulouri de folie de polipropilenă, apoi tăind și transferând totul pe alte bobine mai mici. Pentru a face acest lucru, folia este derulată din bobina originală la viteze foarte mari, în jur de 300 de metri / min, după care este trasă în sus 7 metri până în rolele aeriene, parcurge orizontal 7 metri și apoi se duce în jos către dispozitivul de tăiere.

Întregul proces complicat prezintă câteva pericole pentru lucrători. De exemplu, bobinele cu rotire rapidă au un pericol potenţial și există întotdeauna amenințarea acumulării statice în timpul procesului, care poate crea şocuri electrice de nivelul megavolților. Acesta nu era un pericol neobișnuit, iar muncitorii erau întotdeauna atenți la această potențială amenințare, dar în această zi aveau să experimenteze ceva la care nu se așteptau și pentru care nu fuseseră instruiți.

Pe măsură ce folia parcurgea acest proces de reînfășurare și rebobinare, unul dintre muncitori a constatat că, în timp ce încerca să meargă într-o locație nouă, a fost oprit ca și cum ar fi fost izbit de un perete invizibil. Alți muncitori s-au apropiat și au observat că şi ei erau incapabili să meargă mai departe. Se părea că acest câmp de forță era imposibil să fie trecut. În plus, ca totul să fie și mai bizar, zidul nevăzut părea să-i tragă pe muncitori spre el. Apoi, la fel de brusc cum s-a materializat, câmpul de forță a dispărut.

Când directorul fabricii a auzit de ciudata anomalie, la început nu i-a venit să creadă niciun cuvânt, dar au existat destui martori încât a decis să încerce din nou să provoace efectul, dar nu s-a mai întâmplat nimic. S-a presupus atunci că umiditatea a avut un efect asupra misteriosului proces.

Aşa că s-a decis să încerce a doua zi dimineață și, surpriză! – au reușit să reproducă din nou câmpul de forță, deși doar pentru o scurtă perioadă de timp înainte de a dispărea din nou. După ce această știre a început să facă turul mass-mediei, ea a fost discutată și dezbătută, unii spunând că este o poveste falsă, dar alții au confirmat veridicitatea poveștii, spunând că efectul câmpului de forţă ar fi fost experimentat şi urmărit chiar de către NASA.

Un utilizator de pe site-ul Amasci a comentat: „Am o rudă care lucrează la o fabrică 3M. Mi-a spus că acest lucru încă se întâmplă ocazional. De exemplu, el poate să arunce șaibe mici și șuruburi și să privească cum acestea sunt respinse”.

Dacă povestea ar fi adevărată, atunci s-ar fi putut da peste o descoperire potențial inovatoare – un câmp de forță funcțional cu aplicații potențiale nelimitate…


Lasă un comentariu