Testamentul surprinzător al primului rege al României – Carol I: îşi dorea să fie înmormântat definitiv într-un mausoleu măreţ construit în Bucureşti!


În 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza este nevoit să abdice; peste 2 ani, în ţară este adus un principe străin, de origine germană, care să conducă destinele ţării – Karl von Hohenzollern-Sigmaringen. A fost şeful statului român din 1866 până în 1881, când este încoronat ca regele Carol I de România.

Negreșit, regele Carol a iubit România, dar a avut întotdeauna două patrii. Cât timp interesele României n-au fost în dezacord cu interesele Germaniei, toate au mers de minune, când, însă, între interesele României si interesele Germaniei s-a ivit divergența, regele n-a avut tăria de suflet ca să aleagă.

Testamentul regelui a fost făcut la 14 februarie 1899 fu cunoscut și publicat imediat după moarte. Prin acest testament regele își exprima dorința ca în sicriu să fie îmbrăcat în uniforma de general, cu decorațiile de război și numai cu „Steaua României” și Crucea de Hohenzollem pe piept. Coroana de oțel să fie pusă alături și dusă până la ultimul locaș, apoi readusă în palat. Corpul să fie înconjurat numai de flori și verdeață, fără cununi. Sicriul, tras de 6 cai din grajdurile palatului şi fără voaluri negre; corpul să fie pus pe un afet de tun luat la Plevna dacă se poate. De asemenea, toate steagurile care au fâlfâit pe câmpurile de bătaie, să fie purtate înaintea și înapoia carului funebru. Tunurile să bubuie în toate forturile din București, Galați și Focșani. Apoi adaugă:

„Doresc ca corpul meu să fie îngropat lângă mănăstirea Curtea de Argeș reclădită de mine și care poate deveni mormântul dinastiei române, însă când Capitala regatului va cere ca cenușele mele să rămână în mijlocul iubiților mei bucureșteni, atunci înmormântarea la Curtea de Argeș va fi provizorie, până ce se va clădi un Mausoleu pe o înălțime împrejurul orașului unde se poate deschide un bulevard. Mă gândesc la înălțimea unde se găsește astăzi un pavilion al Institutului Geografic militar”.

Regele Carol I a murit la Sinaia, în Castelul Peleș, în ziua de 10 octombrie 1914. Corpul a fost transportat în București. Apoi, s-au făcut funeraliile, care au fost grandioase. La orele 10 dimineața, cortegiul a pornit de la palatul din Calea Victoriei, unde fusese depus corpul, luând direcția Gării de Nord pentru Curtea de Argeș. Cortegiul a trecut prin mijlocul unei mulțimi nenumărate. S-a evaluat la cel puțin 50.000 oameni numărul celor care au ocupat străzile, de la palat și până la gară. Multă lume plângea, mai ales femeile.

Regele Carol I a domnit 48 de ani și aproape 6 luni.


Lasă un comentariu