Planul secret al legionarilor înainte de cel de-al doilea război mondial: înlăturarea familiei regale şi proclamarea ca rege al României a fiului liderului legionar, Ion Moţa


În anii premergători celui de-al doilea război mondial, situaţia politică din România era tare complicată. Erau 3 mari forţe, care doreau să pună mâna pe putere, iar cel puţin două doreau să instaureze dictatura. Pe de o parte, îl avem pe regele Carol al II-lea şi aliaţii săi, care, sătul de scandalurile politice din anii ’30 şi observând pericolul marelui război, a dorit să instaureze dictatura, ceea a şi făcut în februarie – martie 1938, prin abolirea Constituţiei democratice din 1923, înlocuirea ei cu alta, prin dizolvarea partidelor politice şi prin crearea în decembrie 1938 a unui unic partid – Frontul Renaşterii Naţionale.

Pe de altă parte, îi avem pe legionari, care, deşi câştigaseră alegerile din 1937, n-au fost invitaţi la formarea guvernului. Liderul suprem al legionarilor, Corneliu Zelea Codreanu, care se afla în conflict direct cu regele Carol al II-lea, nu mai fusese niciodată atât de aproape de putere. La 29 decembrie 1937, serviciile de informaţii (loiale regelui) raportau că 50.000 de legionari plănuiau un marş spre Bucureşti, pentru a prelua puterea prin violenţă, lucru care însă nu s-a mai realizat.

În ianuarie 1938, Carol II, susţinut de ministrul său de interne, Armand Călinescu, accelerase pregătirile pentru o lovitură de stat, care să le ia faţa legionarilor. Pe 31 ianuarie 1938, regele şi ministrul de interne au căzut de acord asupra unui plan de acţiune secret în vederea instituirii unei dictaturi, care prevedea înzestrarea masivă a Jandarmeriei cu arme automate şi gaze otrăvitoare. Lovitura de stat a fost planificată până în cele mai mici detalii: epurarea armatei de legionarii infiltraţi, înlăturarea partidelor, o nouă constituţie, numirea în fruntea guvernului a unui om cu înalt prestigiu, organizarea rapidă a unui referendum asupra Constituţiei.

Între timp, legionarii şi-au făcut alt plan. Ei aveau de gând să aştepte majoratul prinţului moştenitor Mihai. Potrivit unui raport al serviciilor secrete din acea perioadă, dacă Mihai n-ar fi devenit rege în 1940, dinastia regală urma să fie înlăturată, iar fiul mai mic al lui Ion Moţa avea să fie proclamat rege. Ion Moţa a fost un politician român și membru fondator al Legiunii Arhanghelul Mihail, cunoscută și sub denumirea de Garda de Fier sau Mișcarea Legionară. A murit în anul 1937, în timpul luptelor din războiul civil din Spania. Corneliu Zelea Codreanu a fost arestat şi ucis în închisoare în 1938, la ordinul regelui Carol al II-lea.


Lasă un comentariu