Călătorie în centrul Pământului!? Un proiect de 100 de milioane de dolari va fora un tunel imens în inima unui vulcan din Islanda


Un proiect îndrăzneț de forare a unui tunel în inima unui vulcan activ este în desfășurare, dar ar putea risca să provoace o erupție uriașă, avertizează oamenii de știință. O echipă internațională de cercetători intenționează să sape un tunel de circa 2 km adâncime în roca topită a vulcanului Krafla din nord-estul Islandei. Totuși, cercetătorii nu caută comori străvechi ca în povestea lui Jules Verne – „Călătorie în centrul Pământului”, ci vor să observe magma topită la o temperatură de 1.300 de grade Celsius.

Echipa de cercetare crede că ar putea găsi o nouă sursă de energie și chiar să dezvolte un sistem de avertizare timpurie pentru erupțiile vulcanice din întreaga lume. Proiectul 100 de milioane de dolari se intulează „Krafla Magma Testbed” şi va începe forarea în 2024.

Echipa din spatele proiectului crede că ar putea duce la descoperiri nemaipomenite în ceea ce privește producția de energie, dar ar putea fi şi ceva riscant, deoarece un foraj nerealizat cum trebuie ar putea declanșa accidental o nouă erupție vulcanică. Proiectul și-a găsit începuturile în 2009, când o companie energetică a forat accidental într-o zonă de magmă. Deși burghiul a fost avariat, nu a avut loc nicio erupție și nimeni nu a fost rănit.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): dailystar.co.uk

P.S. Există unii conspiraţionişti care vor crede că această forare nu e una întâmplătoare, ci se încearcă a se găsi o cale către lumea interioară din interiorul Pământului, care ar fi plină de viaţă, aşa cum spun mai multe legende şi povestiri…


Lasă un comentariu