O nouă teorie sugerează că „materia întunecată” ar putea trimite meteoriţi şi asteroizi „mortali” către Pământ, provocând astfel catastrofe


materie intunecata galaxieMateria întunecată (sau materia neagră) ar putea trimite meteoriţi şi asteroizi „mortali” către Pământ, provocând astfel extincții în masă, cum ar fi cataclismul care a încheiat epoca dinozaurilor, spun oamenii de ştiinţă de la Harvard, într-un articol publicat recent din revista „Physical Review Letters”.

Fizicienii cred că materia misterioasă şi invizibilă, numită materie întunecată, alcătuiește peste 80% din toată materia din Univers. Ea a fost detectată pentru prima dată prin puterea foţei de atracție gravitațională care se pare că ajută la menținerea galaxiei noastre Calea Lactee, dar și a altor galaxii. Oamenii de ştiinţă au sugerat recent că un disc subțire şi dens de materie întunecată, cu un diametru de aproximativ 35 de ani-lumină, s-ar afla de-a lungul planului central al Căii Lactee. Soarele nostru călătorește într-o mișcare ondulatorie de sus-jos, prin acest plan, în timp ce orbitează centrului galaxiei noastre.

Cercetătorii sugerează că acest disc de materie întunecată ar putea perturba orbitele cometelor din sistemul solar exterior, aruncându-le spre interior. Acest lucru ar putea duce la impactul catastrofal al asteroizilor şi meteoriţilor pe Pământ, de genul celor care au pus capăt epocii dinozaurilor acum 65 de milioane de ani, cred fizicienii Lisa Randall și Matthew Reece de la Universitatea Harvard.

Cercetările anterioare au sugerat că bombardamentul Pământului de către asteroizi şi meteoriţi se încadrează într-un ciclu de aproximativ 35 milioane de ani. În trecut, oamenii de știință au propus ca declanșator cosmic pentru acest ciclu existenţa unei stele companion potențiale, cu numele de „Nemesis”. Dar, în loc de a da vina pe Nemesis pentru aceste catastrofe, Randall și Reese cred că acest ciclu s-ar potrivi mai degrabă cu rata cu care Soarele trece prin planul central al Căii Lactee. Acest lucru sugerează că discul galactic central poate fi vinovatul real.

Cercetătorii au analizat cratere mai mari de 20 km, create în ultimii 250 de milioane ani; ei au descoperit că există o probabilitate de trei ori mai mare ca aceste cratere să se potrivească ciclului datorat de materia întunecată şi nu să fi avut loc la întâmplare. Şi acest că acest ciclu poate că i-a ucis pe dinozauri acum aproximativ 65 de milioane de ani.

Oamenii de ştiinţă cred că misiunea Gaia a Agenției Spațial Europene (lansată în 2013) ar putea dezvălui existența sau inexistența unui disc de materie întunecată. Această misiune va crea o hartă 3D precisă a stelelor din întreaga Calea Lactee, confirmând sau nu existența unui disc de culoare închisă care influențează gravitaţional mișcările stelare.


Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO