Faceţi cunoştinţă cu Pytheas din Massalia, grecul care a explorat Arctica acum 2.300 de ani


Primul explorator arctic nu este cel pe care îl credeți. Cu mai bine de 2.300 de ani în urmă, Pytheas din Massalia a călătorit în Cercul Arctic și înapoi – și, când s-a întors acasă, nimeni nu l-a crezut.

Într-un moment în care majoritatea oamenilor credeau că Soarele este târât peste cer de un zeu, Pytheas a ajuns într-un loc unde Soarele nu pune. El a găsit un loc acoperit de permafrost, un ocean înghețat și un iceberg în derivă, și a trebuit să vină acasă și să încerce să explice ceea ce văzuse. El a făcut descoperiri atât de incredibile încât au fost literalmente de necrezut – și a durat mai mult de o mie de ani înainte de a afla că spune adevărul.

Cine a fost Pytheas?

Nu se știe prea multe despre viața lui Pytheas. El a fost, se spune, „un om sărac”, care a călătorit spre nord pe banii lui, fără sprijinul vreunui autorităţi. Fiecare cuvânt pe care l-a scris s-a pierdut în timp și ceea ce știm despre călătoria lui vine, în principal, de la oamenii care nu l-au crezut.

Este ușor de înțeles de ce lumea antică s-ar fi îndoit că un marinar sărac ar fi putut face această călătorie. Calea spre nord era prin strâmtoarea Gibraltarului, un loc în lumea antică numit „Stâlpii lui Hercule”. Pentru a trece prin el, trebuia să se treacă printr-o blocadă militară ținută de armata cartagineză. Cumva, Pytheas și echipajul său s-a strecurat peste o armată întreagă – deși nimeni nu știe sigur cum a făcut-o. Lucrurile pe care le-a raportat, totuși, sugerează că, într-un fel, el chiar a făcut-o. Într-un fel, a trecut de o armată, a ajuns în Marea Britanie.

După ce a trecut de Insulele Britanice, Pytheas s-a dus spre nord, în căutarea unui pământ nedescoperit, pe care localnicii i-au promis că s-ar afla acolo. Acest lucru era contrar tuturor motivelor – la vremea respectivă, se credea că nu există nimic în nordul Marii Britanii, ci doar ocean.

După șase zile de navigare, Pytheas a văzut, ieșind din apă, un tărâm înalt și stâncos pe care l-a numit Thule. Nimeni nu știe cu certitudine ce țară a descoperit – s-ar putea să fi fost Islanda sau Norvegia. Ar fi mai mult cu cel puţin o mie de ani înainte ca orice european să fi făcut acest lucru.

Totuşi, scrierile lui Pytheas despre cer sugerează că el se afla într-adevăr undeva în apropierea Cercului Arctic. El a scris despre modul în care stelele de deasupra capului se schimbau, ceea ce arată că Pytheas ar fi putut ajunge în Islanda.

Pytheas a precizat faptul că, atunci când a ajuns în Thule, existau oameni acolo – lucru absolut incredibil, deoarece Islanda a fost pustie când a fost colonizată la 1000 de ani după călătoria sa. Acești oameni – spunea el – trebuiau să se lupte pentru a trăi într-un loc unde Soarele abia străluceşte și puține plante și animale ar putea supravieţuiască. Ei se hrănesc doar cu mei, fructe și rădăcini.

„Nu există noapte la solstițiul de vară”, a relatat Phyteas despre Thule. Acest lucru pentru o persoană care trăiește în secolul al IV-lea î.Hr. trebuie să fi fost o revelație incredibilă. El a văzut ceva pe care niciun grec nu îl văzuse vreodată – un loc în care Soarele nu mai apune, dar în timpul iernii Soarele nu mai răsare!

Atunci când s-a întors, nimeni nu l-a crezut. Cea mai bună sursă pentru călătoria sa este Strabo, care a spus despre Pytheas că i-ar înșela pe oameni. Astăzi, istoricii moderni au comparat scrierile lui Pytheas cu ceea ce știm astăzi și şi-au dat seama că el a descris lucruri despre zona Arcticii pe care niciun grec care n-ar fi fost acolo nu le-ar fi putut să le cunoască.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock