Faceţi cunoştinţă cu Pytheas din Massalia, grecul care a explorat Arctica acum 2.300 de ani


Primul explorator arctic nu este cel pe care îl credeți. Cu mai bine de 2.300 de ani în urmă, Pytheas din Massalia a călătorit în Cercul Arctic și înapoi – și, când s-a întors acasă, nimeni nu l-a crezut.

Într-un moment în care majoritatea oamenilor credeau că Soarele este târât peste cer de un zeu, Pytheas a ajuns într-un loc unde Soarele nu pune. El a găsit un loc acoperit de permafrost, un ocean înghețat și un iceberg în derivă, și a trebuit să vină acasă și să încerce să explice ceea ce văzuse. El a făcut descoperiri atât de incredibile încât au fost literalmente de necrezut – și a durat mai mult de o mie de ani înainte de a afla că spune adevărul.

Cine a fost Pytheas?

Nu se știe prea multe despre viața lui Pytheas. El a fost, se spune, „un om sărac”, care a călătorit spre nord pe banii lui, fără sprijinul vreunui autorităţi. Fiecare cuvânt pe care l-a scris s-a pierdut în timp și ceea ce știm despre călătoria lui vine, în principal, de la oamenii care nu l-au crezut.

Este ușor de înțeles de ce lumea antică s-ar fi îndoit că un marinar sărac ar fi putut face această călătorie. Calea spre nord era prin strâmtoarea Gibraltarului, un loc în lumea antică numit „Stâlpii lui Hercule”. Pentru a trece prin el, trebuia să se treacă printr-o blocadă militară ținută de armata cartagineză. Cumva, Pytheas și echipajul său s-a strecurat peste o armată întreagă – deși nimeni nu știe sigur cum a făcut-o. Lucrurile pe care le-a raportat, totuși, sugerează că, într-un fel, el chiar a făcut-o. Într-un fel, a trecut de o armată, a ajuns în Marea Britanie.

După ce a trecut de Insulele Britanice, Pytheas s-a dus spre nord, în căutarea unui pământ nedescoperit, pe care localnicii i-au promis că s-ar afla acolo. Acest lucru era contrar tuturor motivelor – la vremea respectivă, se credea că nu există nimic în nordul Marii Britanii, ci doar ocean.

După șase zile de navigare, Pytheas a văzut, ieșind din apă, un tărâm înalt și stâncos pe care l-a numit Thule. Nimeni nu știe cu certitudine ce țară a descoperit – s-ar putea să fi fost Islanda sau Norvegia. Ar fi mai mult cu cel puţin o mie de ani înainte ca orice european să fi făcut acest lucru.

Totuşi, scrierile lui Pytheas despre cer sugerează că el se afla într-adevăr undeva în apropierea Cercului Arctic. El a scris despre modul în care stelele de deasupra capului se schimbau, ceea ce arată că Pytheas ar fi putut ajunge în Islanda.

Pytheas a precizat faptul că, atunci când a ajuns în Thule, existau oameni acolo – lucru absolut incredibil, deoarece Islanda a fost pustie când a fost colonizată la 1000 de ani după călătoria sa. Acești oameni – spunea el – trebuiau să se lupte pentru a trăi într-un loc unde Soarele abia străluceşte și puține plante și animale ar putea supravieţuiască. Ei se hrănesc doar cu mei, fructe și rădăcini.

„Nu există noapte la solstițiul de vară”, a relatat Phyteas despre Thule. Acest lucru pentru o persoană care trăiește în secolul al IV-lea î.Hr. trebuie să fi fost o revelație incredibilă. El a văzut ceva pe care niciun grec nu îl văzuse vreodată – un loc în care Soarele nu mai apune, dar în timpul iernii Soarele nu mai răsare!

Atunci când s-a întors, nimeni nu l-a crezut. Cea mai bună sursă pentru călătoria sa este Strabo, care a spus despre Pytheas că i-ar înșela pe oameni. Astăzi, istoricii moderni au comparat scrierile lui Pytheas cu ceea ce știm astăzi și şi-au dat seama că el a descris lucruri despre zona Arcticii pe care niciun grec care n-ar fi fost acolo nu le-ar fi putut să le cunoască.


Lasă un comentariu