Bolovanii gigantici şi perfect sferici dintr-o plajă din Noua Zeelandă se aseamănă mult cu „trovanţii din Vâlcea” din România! Sunt doar formaţiuni naturale sau dispozitive de stocare a energiei?


Imagine: Godber Collection, Alexander Turnbull Library

Plaja de nord de la Moeraki, de pe Insula de Sud a Noii Zeelande, este presărată cu bolovani mari, aproape sferici, cu cochilii bizare crăpate. Există peste 50 de bolovani pe plajă, care variază în mărime de la 0,5 metri la peste 2 metri; dar, de asemenea, pot fi văzuţi, de asemenea, şi bolovani de până la 3 metri lățime. În interiorul bolovanilor (pietrelor) sunt numeroase fisuri, numite septaria, care radiază spre exterior de la un miez gol umplut cu cristale.

Originea lor este neclară; totuşi, din punct de vedere științific aceste pietre sunt concreţiuni minerale, adică mase dure care s-au format în urmă cu 60 milioane de ani în straturile de roci sedimentare mai moi (roci care s-au stabilit în oceane, lacuri sau râuri). Aceste structuri s-au înălţat ulterior şi au format stânci în spatele plajei. Eroziunea treptată au eliberat bolovanii, care ulterior s-au rostogolit pe plajă.

Dar totuşi oamenii îşi pun întrebări: de ce sunt ei atât de perfect rotunzi? De unde provin? Reprezintă ei un fel de fosile? Alţii au mers mai departe cu imaginaţia şi s-au întrebat dacă nu cumva sunt ouă extraterestre sau poate dispozitive ciudate de stocare a energiei, ce provin de la o navă extraterestră care s-a prăbușit cu mult timp în urmă.

P.S. Eu m-am uitat cu atenţie la pozele acestor bolovani din Noua Zeelandă şi am observat că seamănă foarte mult cu trovanţii din Vâlcea (România), despre care am scris acest articol în 2012: Trovanţii din Vâlcea: incredibilele pietre vii care cresc şi se deplasează singure. Citez din articolul de atunci:

Într-un sat mic din România, numit Costeşti (judeţul Vâlcea), există unele pietre fascinante şi misterioase, numite trovanţi, despre care se crede că ar avea viaţă în ele. Unul dintre cele mai ciudate aspecte legate de aceste pietre o reprezintă faptul că, deşi ele variază în dimensiune, de la câţiva milimetri, la chiar 10 m, ele sunt foarte asemănătoare; e ceva extrem de bizar, ţinând seama de o lege naturală care afirmă că nu există lucruri ca pietre identice.

Există vreo legătură între bolovanii sferici din Noua Zeelandă şi trovanţii din Vâlcea? De ce nu? Într-adevăr, multe secrete ne oferă planeta noastră…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO