Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Catedrala “Schimbarea la Faţă” din insula Kiji (Rusia): o minune arhitectonică. Singura biserică din lume în formă de cort!

255
blank
Imagine: flickr.com (Commons Creative – free)

Kiji este o insulă-muzeu în partea de nord a lacului Onega (Rusia). Începând cu secolul al XV-lea, teritoriul respectiv (numit în rusă piatina, diviziune administrativă din jurul lacului Onega) a intrat în componenţa cnezatului Novgorod. În prezent, pe insula Kiji se află vechi construcţii din lemn făcute în partea locului, precum şi altele, aduse de pe continent. Pe teritoriul insulei se află cîteva cătune-muzeu. Aici sunt reprezentate tradiţiile arhitecturii în lemn din diferite regiuni din nordul Rusiei. Locuinţele şi bisericile s-au încadrat în mod reuşit în peisajul din Kiji. Pe insulă se poate vizita expoziţia de pe malul sudic şi se poate face o plimbare liniştită în extremitatea nordică.

Obiectivul central de pe insula-muzeu Kiji este cătunul, cu cele două biserici (Preobrajenskaia şi Pokrovskaia) şi o clopotniţă înconjurată de un zid de lemn cu turnuri. Catedrala Preobrajenskaia (Schimbarea la Faţă) a fost sfinţită în 1714. Atunci, în urma victoriilor împotriva suedezilor şi după mutarea graniţei, teritoriile din nord-vestul Rusiei deveniseră locuri de viaţă paşnică, în urma stabilizării politice, în nordul Rusiei s-a produs o explozie a arhitecturii în lemn.

Legenda spune că un meşter cu experienţă, Nestor, alegând un loc pentru construirea bisericii Preobrajenskaia, a înfruntat părerea generală, insistând să o ridice exact acolo unde se află astăzi. Locul unde stă azi biserica era absolut pustiu, invadat de ienupăr. Trecând prin hăţişuri, Nestor a descoperit o carte sfântă. Atunci s-a aşezat şi a citit-o în singurătate o zi şi o noapte. Iar pe la răsăritul soarelui, când a căzut roua, el a văzut în lumina razelor de soare şi a picăturilor de rouă de pe iarbă desenul acestei biserici. Chiar dacă nimeni nu a vrut să se construiască nimic în locul acela, când a povestit Nestor că Dumnezeu i-a spus să facă biserica acolo, nimeni nu i-a stat împotrivă.

Înainte de începerea ceremoniei de sfinţire a bisericii Preobrajenskaia, Nestor s-a ridicat cu toporul sfânt până la ultima cupolă, a legat o panglică roşie de cruce, iar toporul ş-a aruncat în lac şi s-a jurat că nicăieri nu există biserică aşa minunată ca aceasta, şi nici nu va fi vreodată. Şi nimeni nu are să găsească toporul. Se spune că după acest episod meşterul-constructor nu a mai fost văzut de nimeni, că nu a mai încercat niciodată să construiască ceva mai bun.

Biserica Preobrajenskaia este o construcţie în formă de cort. În bisericile construite în acest fel, suprafaţa minimă a spaţiului din interior este corelată cu o înălţime maximă. Biserica Preobrajenskaia este construită astfel încât, de oriunde ar fi privită, pare întoarsă cu faţada spre observator.

Biserica Preobrajenskaia este una „de vară”, „rece”. Pentru slujbele din timpul iernii, peste o jumătate de secol s-a construit alături biserica Acoperământul Maicii Domnului. Aceasta este realizată după alte planuri şi corespunde canonului ortodox. Spaţiul interior al bisericii Pokrov (cu excepţia porţiunii altarului) include trei zone: încăperea din faţa altarului ca atare, sala de mese şi pridvorul. Enoriaşilor care au păcătuit nu li se permite să treacă dincolo de pridvor.

Orgoni Crystal