Pământul este o planetă uimitoare, iar natura noastră este plin de minuni. Iar în ţara noastră se găsesc locuri şi peisaje absolut incredibile. Poate unii dintre voi ştiţi deja, dar, pentru cine nu cunoaşte, există în România un fenomen geologic uimitor, şi anume aşa-numitele pietre în creştere. Este dificil de imaginat că pot creşte într-adevăr pietre, dar pietrele acestea par a fi în viaţă!
Rezervaţia Naturală a Trovanţilor Româneşti este localizată în judeţul Vâlcea, în apropierea drumului care leagă Râmnicu Vâlcea de Târgu Jiu, la 8 km distanţă faţă de Horezu. Aici, într-un sat mic numit Costeşti, există unele pietre fascinante şi misterioase, numite trovanţi, care se crede că ar avea viaţă în ele. Trovant este un termen geologic, folosit adesea în România; el semnifică „nisip cimentat”.
Trovanţii reprezintă fenomene geologice, care constau în forme sferice de nisip cimentat, ce au apărut ca urmare a unor activităţi seismice puternice. Cutremurele care au condus la crearea primilor trovanţi se presupune că au avut loc de 6 milioane de ani în urmă. Ceea ce face ca aceşti trovanţi să fie unici şi misterioşi o reprezintă ceea ce se întâmplă cu ei după contactul cu apa. După poi abundente, pietrele încep să crească de la 6-8 mm, până la 6-10 metri! Ca şi cum s-ar „hrăni” cu apă! Este cu adevărat remarcabil!
Unul dintre cele mai ciudate aspecte legate de aceste pietre o reprezintă faptul că, deşi ele variază în dimensiune, de la câţiva milimetri, la chiar 10 m, ele sunt foarte asemănătoare; e ceva extrem de bizar, ţinând seama de o lege naturală care afirmă că nu există lucruri ca pietre identice. În plus, la fel ca pietrele celebre din Death Valley, California, trovanţii se mută adesea dintr-un loc în altul.
Oamenii de ştiinţă cred că pietrele cresc în dimensiuni datorită conţinutului ridicat de săruri minerale diferite, care se află sub învelişul lor. Atunci când suprafaţa devine umedă, aceste substanţe chimice începe să se răspândească, aplicând presiune pe nisip şi determinând astfel ca pietrele „să crească”. Totuşi, în ciuda eforturilor lor, oamenii de ştiinţă nu au reuşit să vină cu vreo explicaţie logică privind „extensiile” de care au parte pietrele, ce amintesc de rădăcini. Dacă sunt tăiate, secţiunile lor au inele colorate, la fel ca şi copacii.
Aceste pietre se comportă ca şi cum ar fi o formă necunoscută de viaţă! Nu putem nega faptul că planeta noastră este cu adevărat uimitoare…