Astronomii au scanat Calea Lactee pentru descoperirea civilizaţiilor extraterestre avansate… iată ce-au găsit!


Astronomii din cadrul proiectului de ascultare a cerului „Breakthrough Listen Project” au scanat galaxia Căii Lactee pentru a căuta civilizaţii extraterestre îndepărtate. „Breakthrough Listen” este un proiect de căutare a comunicațiilor extraterestre inteligente din Univers, prin care s-a efectuat cea mai cuprinzătoare sondare ale undelor radio din galaxia noastră. În plus, astronomii au căutat undele radio provenite de la 20 de stele din apropiere, care „sunt aliniate cu planul orbitei Pământului”, care ar fi putut proveni de la o civilizație extraterestră avansată, situată în jurul acestor stele.

Noua sondare a strâns până acum 2 petabiţi de date (2 la puterea 50 biţi), unele dintre ele putând încă ascunde dovezi ale civilizațiilor extraterestre avansate. Astronomii invită acum publicul să caute în datele obţinute semnale ale civilizațiilor extraterestre inteligente. Ceea ce au descoperit astronomii până acum sugerează faptul că, dacă există extratereștri care trăiesc în sistemele stelare din Calea Lactee, nu departe de noi, atunci ei sunt tăcuţi şi nu vor să fie remarcaţi.

Coordonatorul principal al echipei Breakthrough Listen, Andrew Siemion, de la Universitatea Berkeley din California Berkeley, a spus că cei aproape 2 petabiţi de date provin dintr-o sondare a spectrului radio cuprins între 1 și 12 gigahertz (GHz). Jumătate din date provin prin intermediul radiotelescopului Parkes din New South Wales (Australia), care, datorită locației sale în emisfera sudică, este situat în mod ideal, fiind capabil să scaneze întregul disc galactic.

Administratorul sistemului Breakthrough Listen, Matt Lebofsky, a declarat următoarele: „Sperăm că aceste seturi de date vor dezvălui ceva nou și interesant, fie că este vorba despre o altă viață inteligentă din Univers fie un fenomen astronomic natural, încă nedescoperit”. Datele recent adunate constituie un pas major în înţelegerea Universului în care locuim, prin aflarea originilor vieții, dar și a posibilității existenţei vieții extraterestre care ar putea apărea în alte părți ale Cosmosului.

Cu toate că încă nu s-au găsit urme („tehnosemnături”) de civilizații extraterestre, asta nu înseamnă că ele nu există. Pe unele dintre cele mai apropiate stele de pe Pământ pot exista ființe extraterestre care pur și simplu nu sunt suficient de dezvoltate pentru a-și face cunoscută prezența în Cosmos.