Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Incredibila viaţă a haiducului Nicolae Grozea, „cel vestit în ţară”

  •  
  •  
  •  
  •  

blankHaiducul Nicolae Grozea – „cel vestit în ţară”, cum îl numea Vasile Alecsandri, sau „cu inima de piatră”, cum îl caracteriza Panait Istrati, s-a născut la Bodeşti–Vâlcea, într–o familie de ţărani nevoiaşi, la începutul secolului al XIX-lea.

S-a făcut haiduc ca urmare a sentimentului de nedreptate pe care îl simţea în societate; la aceasta, se adăugau şi jafurile, devastările, incendiile din partea soldaţilor turci, aflaţi după 1821 în Moldova şi Ţara Românească. Oamenilor, ca Nicolae Grozea, nu le rămânea nimic de făcut decât de a lua calea codrului.

Aşa că Nicolae Grozea se făcu haiduc, împreună cu şapte flăcăi, răzbunători şi însetaţi de dreptate. Alăturându-se unui alt haiduc, Ioniţă Tunsu, Grozea face câteva acţiuni între anii 1825 şi 1827 împotriva arendaşilor locali, apoi extinzându-şi aria atacurilor în Muntenia, Oltenia, Moldova.

Prin anii 1830, Nicolae Grozea se stabileşte pentru un timp în părţile Ghimeşului. Îşi alege ca adăpost o peşteră aflată la poalele muntelui Runcu Stânelor. De aici urmărea cu atenţie pasul Ghimeşului, pe unde treceau negustori cu carele pline de grâne, postavuri şi altele. O legendă spune că în peştera de aici Grozea a ascuns o parte din banii şi giuvaierurile luate de la bogătaşi. În anul 1831, Grozea e prins, prin trădare, şi închis la ocnele Telega, sentinţa fiind ocnă pe viaţă.

Deşi părea a fi imposibil să scapi din ocnă (pereţii ocnei erau drepţi şi înalţi de 75 de metri), totuşi Grozea, împreună cu 13 tovarăşi, folosindu-se de frânghii şi alte piroane, au escaladat pereţii ocnei. Boierii s-au speriat de această evadare, aşa că au strâns suma de 5.000 de lei, ca recompensă pentru prinderea lui. În acest timp, poterele răscoleau satele în căutarea fugarilor.

În februarie 1834, Grozea este încolţit de potere în pădurea Drăgăneştilor şi este omorât. Locul unde a căzut şi astăzi se mai numeşte „Tufanii Grozii”. Vasile Alecsandri îi va dedica poezia „Groza”, iar Panait Istrati îl va descrie în romanul „Haiducii”.


  •  
  •  
  •  
  •  
Reclame
Orgoni Crystal

 

Lasă un comentariu