Un antropolog renumit crede că specii umane arhaice, diferite de oamenii moderni, ar putea fi în viață pe o insulă din Indonezia


Imagine: generata de AI (Microsoft Designer)

Pe insula indoneziană Flores în 2003, în timp ce căutau dovezi despre migrarea oamenilor moderni din Asia în Australia, cercetătorii au descoperit un schelet mic, relativ intact, al unei specii umane dispărute, care mai târziu va fi cunoscut sub numele de „Homo floresiensis”. Antropologul Gregory Forth propune posibilitatea surprinzătoare ca descendenții acestor „hobbiți” să mai existe pe insula indoneziană Flores.

Inițial, se credea că specia a trăit până în vremuri relativ recente, cu aproximativ 12.000 de ani în urmă, dar studiile ulterioare au împins această dată înapoi la aproape 50.000 de ani. În timp ce „oamenii moderni din punct de vedere anatomic” au sosit pe insula Flores cu aproximativ 11.000 de ani în urmă, se estimează că descendența Floresiensis își are originea pe insulă cu aproximativ 100.000 de ani în urmă. Cu toate acestea, nu există dovezi că Floresiensis avea picioare mari și păroase, asemănătoare cu hobbiții.

Domnul Forth afirmă că este posibil ca hobbiţii să fie încă în viață şi în ziua de astăzi. În cartea lui „Între maimuță și om: un antropolog pe urmele unui hominoid ascuns”, dl Forth susține că povestirile localnicilor și rapoartele despre „oameni-maimuță” care locuiesc în junglele din Insula Flores au fost ignorate de paleontologi și de alți experți. El scrie: „Am vorbit direct cu peste 30 de martori oculari. Și am ajuns la concluzia că cel mai bun mod de a explica toate acestea este faptul că un hominid non-sapiens a supraviețuit pe insula Flores până în prezent sau în vremuri foarte recente.”

Gregory Forth este un specialist renumit, fost profesor de antropologie la Universitatea din Alberta, având un doctorat la Oxford. După ce a efectuat timp de doi ani cercetări pe insula vecină Sumba, a făcut prima sa lucrare ştiinţifică pe insula Flores în 1984. De atunci, s-a întors pe insulă de 19 ori. În vara lui 2003, a început să lucreze cu oamenii Lio din estul insulei Flores. Lio sunt preponderent fermieri, uneori vânători și cresc animale domestice. Aceasta a fost înainte de descoperirea Homo floresiensis în vestul insulei Flores și cu mai mult de 1 an înainte ca descoperirea să fie făcută publică în octombrie 2004.

Profesorul a auzit de omul-maimuță aproape imediat ce a sosit pe insulă, iar zeci de alți localnici au confirmat ulterior acest lucru. A fost surprins de acuratețea, naturalețea și consistența relatărilor, care suna foarte asemănător cu descrierile lui Homo floresiensis.

Cu siguranță că unii localnici au făcut afirmații fantastice despre oamenii-maimuță, de exemplu, că sunt capabili „să dispară” sau chiar „să zboare”. Cu toate acestea, marea majoritate a descrierilor sunt foarte pertinente.

În anii 1970, o pereche de oameni de știință americani, Timothy Darrow și un coleg, însoțiți de un ghid, au mers pe insula Flores din Indonezia pentru a încerca să găsească o specie de bufniță suspectată a fi dispărută. În mijlocul acestei călătorii incredibile, au început să observe anumite întâmplări ciudate. Urme recente pe copaci și carcase de animale… zgomote necunoscute. Până când dau peste o maimuță mare, bipedă ca noi, oamenii. Văzând dimensiunea descoperirii, grupul își schimbă căutarea pentru a încerca să înregistreze noua specie. Rezultatul poveștii: unul dintre oamenii de știință și ghidul au fost uciși cu brutalitate de maimuțe, doar Timothy Darrow a supraviețuit. Filmele și înregistrarea audio ale acestui lucru s-au pierdut pe parcurs…

Povestea a fost atât de absurdă încât autoritățile din Indonezia și nici măcar Ambasada Americană nu au crezut povestea spusă de omul de știință supraviețuitor. El a fost condamnat pentru uciderea celorlalți doi și diagnosticat cu schizofrenie de experți la acea vreme. Și totul a rămas ca povestea unui ucigaș nebun care a inventat o poveste nebună pentru a încerca să scape.

Înarmată cu echipamente de ultimă generație, o echipă de experți a mers pe insula Flores în 2013 în căutarea răspunsurilor. Și au reușit să găsească date incredibile: înregistrări audio similare cu cele înregistrate de Darrow în anii 1970, identificând o specie necunoscută de primate, care a devenit violentă cu camerele video, nedorind să fie filmată. Noile dovezi sugerează că Darrow nu era nici nebun, nici mincinos. Din păcate, Darrow a murit în închisoare în Indonezia înainte ca noile dovezi să fie dezvăluite. Dar numele lui a intrat în istoria antropologică.

Sursa: cartea „Between Ape and Human. An Anthropologist on the Trail of a Hidden Hominoid” / simonandschuster.com