Securitatea din timpul comunismului nu era decât o continuare a Direcţiei Siguranţei Generale a Statului de dinainte de comunism?

455

Mulţi dintre noi condamnă Securitatea din timpul comunismului, pentru fapetele oribile care le-a înfăptuit. Dar de ce opinia publică contemporană ignoră faptul că Securitatea ca poliţie politică n-a fost decât o continuare directă a Direcţia Siguranţei Generale a Statului, o structură creată în anul 1908, în plin regim democratic? Deşi a fost în interesul altei clase sociale, s-au folosit exact aceleaşi metode.

Poliţia politică din România s-a născut după marea răscoală ţărănească din 1907, care a luat total prin surprindere autorităţile statului. Acest eveniment de un tragism maxim, care la vremea lui a îngrozit nu numai Europa, ci întreaga lume, prin amploarea şi bestialitatea represaliilor. Această nouă instituţie avea misiunea de a conduce activitatea poliţienească, administrativă şi judiciară din ţară, dar mai ales de a opera pe teren informativ, ocupându-se îndeosebi de evenimentele şi infracţiunile cu caracter politic, adică făcea „poliţie” politică.

Direcţia Siguranţei Generale a Statului, întruchipând „poliţia politică” a României moderne şi „democratice” a înfiinţat câte o brigadă specială de siguranţă în fiecare capitală de judeţ şi a reorganizat poliţiile de frontiera, pentru a putea pătrunde mâi în adâncime în ţările limitrofe, pentru culegerea de informaţii ce interesau siguranţa frontierelor naţionale. Structurile informative teritoriale nu depindeau, sub nici o formă, de prefecţii de judeţe, fiind subordonate nemijlocit Direcţiei Siguranţei Generale.

Direcţia Siguranţei Generale a Statului, pe toată durata existentei sale a cooperat cu structurile de informaţii şi contrainformatii ale Armatei. În situaţiile de criză, când politia politică s-a dovedit incapabilă să controleze situaţia s-a apelat la Armată, care a tras în manifestanţi, fără ezitare şi fără a fi incriminată, aşa cum s-au petrecut lucrurile în 1918, 1929 şi 1933.