Securitatea din timpul comunismului nu era decât o continuare a Direcţiei Siguranţei Generale a Statului de dinainte de comunism?


Mulţi dintre noi condamnă Securitatea din timpul comunismului, pentru fapetele oribile care le-a înfăptuit. Dar de ce opinia publică contemporană ignoră faptul că Securitatea ca poliţie politică n-a fost decât o continuare directă a Direcţia Siguranţei Generale a Statului, o structură creată în anul 1908, în plin regim democratic? Deşi a fost în interesul altei clase sociale, s-au folosit exact aceleaşi metode.

Poliţia politică din România s-a născut după marea răscoală ţărănească din 1907, care a luat total prin surprindere autorităţile statului. Acest eveniment de un tragism maxim, care la vremea lui a îngrozit nu numai Europa, ci întreaga lume, prin amploarea şi bestialitatea represaliilor. Această nouă instituţie avea misiunea de a conduce activitatea poliţienească, administrativă şi judiciară din ţară, dar mai ales de a opera pe teren informativ, ocupându-se îndeosebi de evenimentele şi infracţiunile cu caracter politic, adică făcea „poliţie” politică.

Direcţia Siguranţei Generale a Statului, întruchipând „poliţia politică” a României moderne şi „democratice” a înfiinţat câte o brigadă specială de siguranţă în fiecare capitală de judeţ şi a reorganizat poliţiile de frontiera, pentru a putea pătrunde mâi în adâncime în ţările limitrofe, pentru culegerea de informaţii ce interesau siguranţa frontierelor naţionale. Structurile informative teritoriale nu depindeau, sub nici o formă, de prefecţii de judeţe, fiind subordonate nemijlocit Direcţiei Siguranţei Generale.

Direcţia Siguranţei Generale a Statului, pe toată durata existentei sale a cooperat cu structurile de informaţii şi contrainformatii ale Armatei. În situaţiile de criză, când politia politică s-a dovedit incapabilă să controleze situaţia s-a apelat la Armată, care a tras în manifestanţi, fără ezitare şi fără a fi incriminată, aşa cum s-au petrecut lucrurile în 1918, 1929 şi 1933.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock