„Foamea de la Saqqara”, un artefact atât de misterios! S-ar putea să fie mai vechi decât piramidele egiptene! O scriere necunoscută se află pe el!


 În Canada, există un artefact foarte ciudat care are, probabil, mii de ani vechime și este considerat a fi mai vechi decât piramidele din Egipt. Statuia enigmatică îi uimeşte pe oamenii de ştiinţă pentru mai mult de un deceniu. Originea reală și vârsta statuii sunt necunoscute. În plus, scrierea necunoscută din partea ei de jos face ca întreaga poveste să fie şi mai derutantă.

Sculptura este parte dintr-o colecție adus în Canada de către Vincent Diniacopoulos, un imigrant grec din Franța. Soția sa, Olga, a donat întreaga colecţie Universităţii Concordia din Montreal în 1999. De atunci, statuia a fost consultată de mai mulţi experți de la Universitatea din Cambridge, de la British Museum, de la Muzeul Brooklyn și de Muzeul Regal din Ontario.

Artefactul, ce are o înălţime de 67 de centimetri şi este sculptat în calcar, prezintă două personaje nude, cu capetele mari, care stau aşezate. În josul ei, putem găsi o inscripție care pare a fi scrisă într-o limbă antică încă neidentificată. Până în prezent, niciun savant n-a fost în măsură să identifice limba, indiferent cât de profund a fost ea analizată. „Avem de-a face aici cu un mare mister”, a declarat George Harrison, un specialist în domeniu. „Cele mai multe piese, când ne uităm la ele, putem spune cu ce perioadă din istoria omenirii sunt asociate. Statuia aceasta nu o putem fixa nicăieri.”

Universitatea crede că statuia are origini în vechiul Egipt sau în zona Mării Mediterane și a primit numele de „Foamea de la Saqqara”. Saqqara se referă la un mare cimitir din capitala antică Memphis din Egipt. Cu toate acestea, modul în care a primit numele de Saqqara această statuie rămâne un mare mister.

Foamea de la Saqqara 2

Un specialist crede că statuia poate proveni chiar din perioada biblică, când evreii au fost exilați în Egipt, fiind astfel una dintre cele mai rare descoperiri de acest gen din lume. Un alt arheolog a sugerat faptul că statuia provine de la un mormânt pre-dinastic sau este pur şi simplu un fals. Totuşi, această ultimă versiune nu este crezută de profesorul Harrison. „Lucrurile false sunt doar cele importante. Poţi falsifica o monedă de-a lui Alexandru cel Mare, pentru că acesta e celebru, şi s-ar găsi mulţi numismaţi pasionaţi care s-o cumpere. Dar nu falsifici aşa ceva.”

„Cu siguranță că este dinaintea perioadei pre-elenistice, dar nu din zona mediteraneană”, a declarat Davi Carutta, un profesor de arheologie din Brazilia. Dar, ar putea această statuie să fie datată dinainte de piramidele din Egipt? Egiptologii consultaţi până acum au fost reticenţi să confirme acest lucru, dar ar putea fi posibil.

Deocamdată, „Foamea de la Saqqara” rămâne un mister încă nerezolvat.


Lasă un comentariu